:

Hoe lang moet je groenten koken?

Julia Boetet
Julia Boetet
2025-08-11 13:06:59
Count answers : 3
0
Aardappelen: 20 minuten Andijvie: 5 minuten Asperges, groen: 6 minuten Asperges, wit: 8 minuten Aubergine: 5 minuten Bloemkool (in kleine roosjes): 8-10 minuten Boerenkool: 15-20 minuten Broccoli (in kleine roosjes): 4 minuten Chinese kool: 8 minuten Courgette: 5 minuten Groene kool: 10 minuten Kousenband: 15 minuten Maïskolf: 15-20 minuten Paksoi: 5 minuten Paprika: 5 minuten Prei: 10 minuten Rode biet, rauw: 50 minuten Rodekool: 20 minuten Snijbonen: 10 minuten Sperziebonen: 10-15 minuten Spinazie: 5 minuten Spitskool: 10 minuten Spruiten: 10 minuten Sugarsnaps: 5 minuten Witlof (in reepjes): 15 minuten Witte kool: 10 minuten Wortelen: 10-15 minuten Zoete aardappel: 15-20 minuten Hou je dus niet te veel aan de aangegeven tijden, maar test en houd het zelf in de gaten. Prik met een vork in een relatief groot stuk groenten. Voelt de groente nog erg hard aan? Dan is hij nog niet gaar. Valt de groente meteen uit elkaar wanneer je 'm aan je vork prikt? Whoops... Dan ben je eigenlijk een beetje te laat en zijn je groenten... Al erg gaar. No worries: oefening baart kunst. Volgende keer beter!
Amelia Mohammad
Amelia Mohammad
2025-08-11 13:01:37
Count answers : 2
0
Groente Voor 150 gram Voor 250 gram Kooktijd (minuten) Aardpeer * * 10 Andijvie 225-255 375-425 5 Artisjok * * 45 Asperges groen 165 275 6 Asperges wit 180-225 300-375 8 Aubergine 150-180 250-300 5 Bimi 150 250 3 Bleekselderij 225-255 375-425 10 Bloemkool 180-225 300-375 10 Boerenkool 300-375 500-625 20 Bospeen 150-180 250-300 5 Bosui * * 3 Broccoli 180-225 300-375 4 Champignons * * 5 Chinese kool 225-255 375-425 8 Courgette 150-180 250-300 5 Groene kool 180-225 300-375 10 Knolselderij 180-225 300-375 15 Koolraap 180 300 15 Koolrabi 150-180 250-300 10 Kousenband 150-180 250-300 15 Maïs 180-225 300-375 10 Paddenstoelen * * 5 Paksoi 225-255 375-425 5 Paprika * * 5 Pastinaak 165 275 20 Peterseliewortel * * 10 Peultjes 150-180 250-300 5 Postelein 255-300 425-500 5 Prei 255-300 425-500 10 Raapjes/meiknol 195 325 10 Raapstelen 225-255 375-425 5 Rabarber 300 500 8 Radicchio 180-225 300-375 10 Rode biet rauw 180 300 50 Rodekool 150-180 250-300 20 Savooiekool 180-225 300-375 10 Schorseneren 180-225 300-375 20 Snijbiet 225 375 5-10 Snijbonen 150 250 10 Sperziebonen 165 275 10-15 Spinazie 255-300 425-500 5 Spitskool 180-225 300-375 10 Spruiten 180 300 10 Sugarsnaps 150 250 5 Taugé * * 0,5 Uien * * 10 Venkel 180-225 300-375 10 Waterkers * * 2 Winterwortel 150-180 250-300 7 Witlof 180-225 300-375 5 Witte kool 150-180 250-300 10 Waspeen 150-180 250-300 15 Zeekraal 180 300 2 Zuurkool 150-195 250-325 10 * Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten. Vul aan met andere groente tot 150 of 250 gram
Luuk Nihoe
Luuk Nihoe
2025-08-11 10:15:56
Count answers : 3
0
Bij het bereiden van groenten is timing cruciaal voor de perfecte textuur en smaak. Hier is een gids voor de kooktijden van de 10 bekendste groenten: Asperges koken: 4-6 minuten voor dunne asperges, 8-10 minuten voor dikke. Bloemkool koken: In roosjes ongeveer 5-8 minuten koken. Spinazie koken: Slechts 1-2 minuten koken, totdat het net slinkt. Broccoli koken: In roosjes gesneden, 5-7 minuten koken. Mais koken: Kook hele kolven 5-7 minuten. Spruitjes koken: Halveer en kook 6-8 minuten. Sperziebonen koken: 5-7 minuten voor knapperige bonen. Wortelen koken: 4-5 minuten voor plakjes, 10-15 minuten voor hele wortelen. Pompoen koken: Blokjes 7-10 minuten koken. Erwten koken: Verse erwten hebben ongeveer 3-5 minuten nodig. Deze kooktijden zijn richtlijnen. Proef dus altijd even om de perfecte garing te bepalen en pas zo nodig de kooktijd aan. Koken gebeurt tenslotte ook een beetje op gevoel…