Hoe lang moet je groenten koken?

Julia Boetet
2025-08-11 13:06:59
Count answers
: 3
Aardappelen: 20 minuten
Andijvie: 5 minuten
Asperges, groen: 6 minuten
Asperges, wit: 8 minuten
Aubergine: 5 minuten
Bloemkool (in kleine roosjes): 8-10 minuten
Boerenkool: 15-20 minuten
Broccoli (in kleine roosjes): 4 minuten
Chinese kool: 8 minuten
Courgette: 5 minuten
Groene kool: 10 minuten
Kousenband: 15 minuten
Maïskolf: 15-20 minuten
Paksoi: 5 minuten
Paprika: 5 minuten
Prei: 10 minuten
Rode biet, rauw: 50 minuten
Rodekool: 20 minuten
Snijbonen: 10 minuten
Sperziebonen: 10-15 minuten
Spinazie: 5 minuten
Spitskool: 10 minuten
Spruiten: 10 minuten
Sugarsnaps: 5 minuten
Witlof (in reepjes): 15 minuten
Witte kool: 10 minuten
Wortelen: 10-15 minuten
Zoete aardappel: 15-20 minuten
Hou je dus niet te veel aan de aangegeven tijden, maar test en houd het zelf in de gaten.
Prik met een vork in een relatief groot stuk groenten.
Voelt de groente nog erg hard aan?
Dan is hij nog niet gaar.
Valt de groente meteen uit elkaar wanneer je 'm aan je vork prikt?
Whoops...
Dan ben je eigenlijk een beetje te laat en zijn je groenten...
Al erg gaar.
No worries: oefening baart kunst.
Volgende keer beter!

Amelia Mohammad
2025-08-11 13:01:37
Count answers
: 2
Groente Voor 150 gram Voor 250 gram Kooktijd (minuten)
Aardpeer * * 10
Andijvie 225-255 375-425 5
Artisjok * * 45
Asperges groen 165 275 6
Asperges wit 180-225 300-375 8
Aubergine 150-180 250-300 5
Bimi 150 250 3
Bleekselderij 225-255 375-425 10
Bloemkool 180-225 300-375 10
Boerenkool 300-375 500-625 20
Bospeen 150-180 250-300 5
Bosui * * 3
Broccoli 180-225 300-375 4
Champignons * * 5
Chinese kool 225-255 375-425 8
Courgette 150-180 250-300 5
Groene kool 180-225 300-375 10
Knolselderij 180-225 300-375 15
Koolraap 180 300 15
Koolrabi 150-180 250-300 10
Kousenband 150-180 250-300 15
Maïs 180-225 300-375 10
Paddenstoelen * * 5
Paksoi 225-255 375-425 5
Paprika * * 5
Pastinaak 165 275 20
Peterseliewortel * * 10
Peultjes 150-180 250-300 5
Postelein 255-300 425-500 5
Prei 255-300 425-500 10
Raapjes/meiknol 195 325 10
Raapstelen 225-255 375-425 5
Rabarber 300 500 8
Radicchio 180-225 300-375 10
Rode biet rauw 180 300 50
Rodekool 150-180 250-300 20
Savooiekool 180-225 300-375 10
Schorseneren 180-225 300-375 20
Snijbiet 225 375 5-10
Snijbonen 150 250 10
Sperziebonen 165 275 10-15
Spinazie 255-300 425-500 5
Spitskool 180-225 300-375 10
Spruiten 180 300 10
Sugarsnaps 150 250 5
Taugé * * 0,5
Uien * * 10
Venkel 180-225 300-375 10
Waterkers * * 2
Winterwortel 150-180 250-300 7
Witlof 180-225 300-375 5
Witte kool 150-180 250-300 10
Waspeen 150-180 250-300 15
Zeekraal 180 300 2
Zuurkool 150-195 250-325 10
* Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten.
Vul aan met andere groente tot 150 of 250 gram

Luuk Nihoe
2025-08-11 10:15:56
Count answers
: 3
Bij het bereiden van groenten is timing cruciaal voor de perfecte textuur en smaak. Hier is een gids voor de kooktijden van de 10 bekendste groenten: Asperges koken: 4-6 minuten voor dunne asperges, 8-10 minuten voor dikke. Bloemkool koken: In roosjes ongeveer 5-8 minuten koken. Spinazie koken: Slechts 1-2 minuten koken, totdat het net slinkt. Broccoli koken: In roosjes gesneden, 5-7 minuten koken. Mais koken: Kook hele kolven 5-7 minuten. Spruitjes koken: Halveer en kook 6-8 minuten. Sperziebonen koken: 5-7 minuten voor knapperige bonen. Wortelen koken: 4-5 minuten voor plakjes, 10-15 minuten voor hele wortelen. Pompoen koken: Blokjes 7-10 minuten koken. Erwten koken: Verse erwten hebben ongeveer 3-5 minuten nodig. Deze kooktijden zijn richtlijnen. Proef dus altijd even om de perfecte garing te bepalen en pas zo nodig de kooktijd aan. Koken gebeurt tenslotte ook een beetje op gevoel…
Lees ook
- Wat is de beste manier om rauwe groenten te bereiden?
- Hoe worden groenten in restaurants voorgekookt?
- Hoe kook je groenten op een gezonde manier?
- Is rauwe groente beter dan gekookt?
- Hoe lang moet ik groenten koken?
- Kan je groenten te lang koken?
- Worden groenten in restaurants gewassen voordat ze worden gekookt?
- Is het oké om groenten te eten zonder ze te koken?