:

Wat zijn Franse eetgewoonten?

Jenna de Backer
Jenna de Backer
2025-08-11 11:04:19
Count answers : 4
0
Frans eten bestond traditioneel gezien uit midden op de dag een warme maaltijd en ‘s avonds een lichtere (vaak koude) maaltijd. Kinderen en volwassen vertrekken van school of werk naar huis om samen te lunchen. In Frankrijk is het eten heilig; bij het bereiden van een gerecht worden de beste ingrediënten gebruikt die men zich kan veroorloven. Het ontbijt in de Franse keuken bestaat vaak uit een sneetje brood (meestal stokbrood), gesmoord met een fruitige jam. Frans eten varieert per regio, maar de structuur blijft altijd hetzelfde. Een viergangen menu wordt als volgt geserveerd: Entrée (voorgerecht) wordt vaak geserveerd met Franse uiensoep, bisque van garnalen, vaak ook kleine aperitiefjes zoals nootjes en olijven om je eetlust te stimuleren. De derde gang is een typisch kaasplankje, brie de Meaux, reblochon (gewassen korstkaas), cantal (harde kaas) en camembert (witte schimmelkaas). Voor de laatste gang, het dessert, eten ze vaak het beroemde toetje; Crème brûlée. Naast al het heerlijke eten is ‘gezelligheid’ misschien wel het belangrijkste ingrediënt de Franse keuken.
Vera Huisman
Vera Huisman
2025-08-11 09:07:10
Count answers : 1
0
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten. Het is altijd zeer verrassend voor een bezoeker om te zien dat de Fransen overal in het land op bijna hetzelfde tijdstip tot stilstand komen om hun maaltijd te nuttigen. Het is duidelijk een cultureel en historisch feit, maar het is ook deze regelmaat van deze maaltijden en de gezellige betekenis die zij eraan geven, waarbij 80% van de maaltijden in gezelschap wordt gegeten, die hen voor zwaarlijvigheid zou behoeden. Het is een hele kunst van de tafel, waarin lekker eten, gezelligheid en conversatie samengaan, die belangrijke elementen van de Franse beschaving en identiteit zijn geworden. Met zijn kilometerslange dramatische kustlijn die enkele van 's werelds beste vis en zeevruchten serveert, tot zijn velden en bergen waar alle soorten vlees en groenten op de dagelijkse markten te vinden zijn, draait alles in de Franse keuken om plaatselijke ingrediënten en verse streekproducten.