Een Parijse bistro is geen apart onderwerp in dit artikel, maar we kunnen een beeld vormen door te kijken naar de karakteristieken van de verschillende bistros die worden beschreven. Een bistro zoals Le Bon Georges heeft een authentiek hoekpand met blauwe, houten gevel, waar je aan de bar een aperitief kan bestellen en kiezen uit een menukaart met klassieke bereidingen. Er wordt gebruik gemaakt van uitgelezen ingrediënten in klassieke bereidingen, zoals paté en croute, coq-au-vin, een heerlijke selectie vlees en lijngevangen vis. Ook de wijnkaart is zeer uitgebreid met elke fles die een verhaal vertelt.
Chez Denise is een Parijs culinair instituut met een klassieke interieur dat een heerlijke melancholische sfeer creëert, waar je kan genieten van een heerlijke, simpele keuken met gerechten zoals beenmerg in de oven, gebraden kip, rog met kappertjes, orgaanvlees enzovoort.
Le Bistrot Paul Bert is een instituut van Parijse bistronomie met een interieur van samenraapsels, waar je "cuisine familial" kan verwachten met gerechten zoals bladerdeeg met zwezeriken en champignons, carpaccio van kalfskop, terrine, coquilles, kalfsniertjes, een klassieke geflambeerde rundfillet met sarawakpepersaus.
Le café des Ministères serves een traditionele manier van koken met als specialiteit hun fantastische vol-au-vent, een monument waar iedereen gek van is. Verder kan je hier een seizoenskeuken vinden met gevogelte, asperges, zwezeriken, truffel, kreeft, morieljes, eekhoorntjesbrood, escargots, etc.
Samengevat kan je stellen dat een Parijse bistro gekarakteriseerd wordt door authentieke, klassieke interieurs, eenvoudige maarsmakelijke gerechten, een breed aanbod aan wijn, en een benadrukking op verse, lokale ingrediënten en traditionele kookmethoden.