:

Wat betekent het om wijn en spijs te nuttigen?

Lina Farah
Lina Farah
2025-08-11 03:54:50
Count answers : 2
0
Wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is ook heerlijk om bij een goede maaltijd een even goede wijn te drinken. Dat het genieten van wijn en spijs echter meer is dan alleen wat lekkere dingen in je mond stoppen op het moment dat je honger hebt, wordt je pas duidelijk wanneer je voor het eerst echt de tijd neemt om een rationeel verantwoorde wijn bij je spijs te zoeken. Glazen en wijnflessen met lekker eten erbij, wijn en spijs in de zon. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij een maaltijd of de juiste maaltijd bij een alcoholvrije wijn? Regel 1: groot hoort bij groot Bij een groot, uitgebreid diner kan je het beste ook een grootse wijn serveren. Bij een uitgebreid diner wil je namelijk uitgebreid genieten en kan je de tijd nemen om van een complexere wijn of een wijn met een krachtige smaak te genieten. Bij een snel diner is zo’n complexe wijn zonde, je neemt dan niet de tijd om alle smaken in je op te nemen. Dan kan je beter kiezen voor een simpelere tafelwijn. Overigens hoeft de maaltijd voor een grootste wijn zelf niet complex te zijn. Juist als de maaltijd eenvoudig is, komt de smaak van de wijn beter tot zijn recht. Terug naar licht kan wel, maar dan moet je tussendoor een zogenaamde ‘pallet cleanser” serveren, die je smaakpapillen weer tot rust brengt. Vaak wordt hier brood voor gebruikt, da komt de vegan wijn bij het dessert beter tot zijn recht.
Joey van der Meer
Joey van der Meer
2025-08-11 03:10:34
Count answers : 0
0
Een goede combinatie van wijn en spijs brengt zowel het eten als de wijn naar een hoger niveau. Meer smaak, een perfecte harmonie, smaken die in elkaar overgaan of elkaar versterken. Om goede combi’s te maken moet je je smaken kennen. Combineer strak met strak, bijvoorbeeld een wijn die hoger is in de zuren en met wat stenigheid of ziltigheid, zoals Tabordet Sancerre of een goede Riesling, met gerechten zoals Ceviche of Oesters. Voor romige, ronde en smeuïge smaken bij elkaar, zoals ragouts, pasta carbonara of zalm met een romige saus, wil je graag een wat zachtere, vettigere en warmere wijn, zoals een Merlot, Chardonnay of een mooie Syrah. Rood vlees houdt van tannine, en wijnen met een hoog tannine gehalte hebben vaak een wat stroef mondgevoel, maar door de eiwitten in het rode vlees wordt dit geneutraliseerd waardoor de wijn wat ronder en fluweliger wordt. Soms kan het ook juist goed zijn om contrasterende smaken bij elkaar te brengen, zoals zoute kazen met een wat zoetere wijn zoals port, of een pittig Oesters gerecht met een zoete wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling.
Gerrit le Gulcher
Gerrit le Gulcher
2025-08-11 00:48:14
Count answers : 2
0
Wijn en spijs combineren is een leuke bezigheid. Ieder gerecht heeft basissmaken: zout, zuur, bitter, zoet en umami. Die smaken zitten ook in wijn in meer of mindere mate. Wijnen kunnen contrasteren met gerechten of een gerecht juist complimenteren en aanvullen. Je kunt ook kiezen voor wijn met smaken die het gerecht juist complimenteren en aanvullen. Denk aan de kooktechnieken, niet alleen het ingrediënt bepaalt welke wijn er het beste mee samengaat. Het combineren van wijn en eten kan ontzettend leuk zijn en goed uitpakken, maar het hóeft allemaal niet hoor.