:

Welke wijn past goed bij een kaasplank?

Luna Veenstra
Luna Veenstra
2025-08-10 02:53:06
Count answers : 1
0
Een droge witte wijn gaat bijvoorbeeld goed samen met een frisse geitenkaas of een zachte brie. Een volle rode wijn is een uitstekende match voor een stevige cheddar of een blauwe kaas. Mousserende wijnen zoals champagne of cava worden vaak geserveerd als aperitief en combineren goed met kazen zoals Camembert of Roquefort. Zoetere wijnen passen vaak beter bij zoetere kazen en zoetere kazen passen vaak beter bij fruitige wijnen. Ook de zuurtegraad van de wijn en de zoutgehalte van de kaas zijn belangrijk om rekening mee te houden.
Kevin Oostveen
Kevin Oostveen
2025-08-10 01:43:03
Count answers : 2
0
Bij een kaasplank moet je letten op de zuurgraad en het vetgehalte van de kaas, waarbij een romige, lichte frisse kaas wordt gecombineerd met een frisse levendige wijn en een harde kaas met een stevige rode wijn. Een aantal opties zijn Sauvignon Blanc met geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas, of Pinot Noir met goudse kaas, feta, emmentaler en port salut. Ook zijn er andere combinaties zoals Pinot Gris met munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas, of Cabernet Sauvignon met blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert. Andere opties zijn Grüner Veltliner met munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen, of Zinfandel met cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta. Riesling kan worden gecombineerd met colby kaas, goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen, terwijl Merlot wordt aanbevolen met gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas. Champagne past bij beaufort, colby kaas, edammer kaas en brie. Voor liefhebbers van zoete en versterkte wijnen is een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas een aanrader.
Joy Kathagen
Joy Kathagen
2025-08-09 23:45:44
Count answers : 1
0
Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.
Isa Kuipers
Isa Kuipers
2025-08-09 23:09:09
Count answers : 3
0
Een passende wijn tilt je kaasplankje naar een hoger niveau. Bij zachte kazen werkt een frisse witte wijn vaak het best, terwijl krachtigere kazen juist vragen om een stevige rode wijn of zelfs een zoete wijn zoals port. Het draait allemaal om het samenspel tussen de vetten, zuren en zoutigheid van de kaas en de aroma’s en tannines van de wijn. Bijvoorbeeld: de Weingartner Gewürztraminer is een goede allrounder voor een kaasplankje, omdat deze wijn verfijnd zuur is en tonen van ananas en citroen bevat, waardoor het perfect combineert met geurige en pittige smaken. De Kopke Ruby Port is zacht en veelzijdig en combineert goed met kaas door de tonen van zwart fruit, aardbei en een hintje chocolade. De Australian Bush Shiraz – Cabernet Sauvignon combineert goed met harde kazen door de tonen van kersen, zwarte bessen, groene pepers en een hintje drop. De Mount Olympus Marlborough Sauvignon Blanc combineert goed met geiten- of schapenkaas door de heldere, verfrissende smaken van grapefruit, bessen en citrusvruchten. De Villa Maria Marlborough Pinot Noir gaat goed samen met rijke kaasplanken met goudse kazen, feta, emmentaler of port salut door de lichte tannines en aroma’s van rode bessen, aardbeien, framboos en vanille en kruiden. Zolang de wijn en de kaas qua intensiteit op elkaar aansluiten, kan er weinig misgaan.