:

Welke wijn past goed bij een kaasplank?

Max Özer
Max Özer
2025-09-06 09:26:05
Count answers : 28
0
Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet: 1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve. 2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne. 3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner. 4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas. 5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas. Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze!
Jayson Kathagen
Jayson Kathagen
2025-08-25 06:37:23
Count answers : 26
0
Kaasplankje Port Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. En in de Elzas past het kaasje uit Munster perfect bij een glas Gewurztraminer. Want vaak geldt ‘What goes together grows together’

Lees ook

Welke hapjes bij een wijnproeverij?

Bij een high wine wordt de thee vervangen door wijn en zijn de hapjes vooral hartig, niet zo veel zo Lees meer

Welke snacks zijn lekker bij wijn?

Snacks bij witte wijnen Lichte, frisse wijnen: voorbeelden van lichte en frisse witte wijnen zijn S Lees meer

Tess de Gruijter
Tess de Gruijter
2025-08-21 06:57:11
Count answers : 25
0
Een zachte geitenkaas is een perfecte combinatie met een Sauvignon Blanc. Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed. Een strakke Sauvignon Blanc, droge Riesling of Spaanse Albarinho kunnen goed met een wat hardere kaas van koemelk. Kruidenkazen zijn gemaakt voor rosé wijnen. Denk dat bijvoorbeeld aan kazen met tuinkruiden en knoflook. Brie en Chardonnay Goudse kaas en Merlot Witte Cheddar en Sauvignon Blanc Blauwe schimmelkaas en Riesling Ricotta en Pinot Gris Mozzarella en Sauvignon Blanc
Luna Veenstra
Luna Veenstra
2025-08-10 02:53:06
Count answers : 26
0
Een droge witte wijn gaat bijvoorbeeld goed samen met een frisse geitenkaas of een zachte brie. Een volle rode wijn is een uitstekende match voor een stevige cheddar of een blauwe kaas. Mousserende wijnen zoals champagne of cava worden vaak geserveerd als aperitief en combineren goed met kazen zoals Camembert of Roquefort. Zoetere wijnen passen vaak beter bij zoetere kazen en zoetere kazen passen vaak beter bij fruitige wijnen. Ook de zuurtegraad van de wijn en de zoutgehalte van de kaas zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Lees ook

Welke wijn is lekker bij een borrelplank?

Bij de borrel past een mooi glas wijn met natuurlijk net zulke lekkere hapjes. Wat er op tafel staat Lees meer

Wat eten tijdens een wijnproeverij?

1. Toastjes met Fluffy Kruidenboter 2. Hot Honey Camembert 3. Knoflookbrood 4. Lekkere Crostini’s Lees meer

Kevin Oostveen
Kevin Oostveen
2025-08-10 01:43:03
Count answers : 34
0
Bij een kaasplank moet je letten op de zuurgraad en het vetgehalte van de kaas, waarbij een romige, lichte frisse kaas wordt gecombineerd met een frisse levendige wijn en een harde kaas met een stevige rode wijn. Een aantal opties zijn Sauvignon Blanc met geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas, of Pinot Noir met goudse kaas, feta, emmentaler en port salut. Ook zijn er andere combinaties zoals Pinot Gris met munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas, of Cabernet Sauvignon met blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert. Andere opties zijn Grüner Veltliner met munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen, of Zinfandel met cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta. Riesling kan worden gecombineerd met colby kaas, goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen, terwijl Merlot wordt aanbevolen met gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas. Champagne past bij beaufort, colby kaas, edammer kaas en brie. Voor liefhebbers van zoete en versterkte wijnen is een muscat de Beaumes de Venise bij een pittige schimmelkaas een aanrader.
Joy Kathagen
Joy Kathagen
2025-08-09 23:45:44
Count answers : 21
0
Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.

Lees ook

Welke hapjes passen goed bij Roséwijn?

Mediterrane hapjes bij Roséwijn zijn een goede keuze, zoals rauwe vis of carpaccio. Bijna elke vorm Lees meer

Welk eten is lekker bij rode wijn?

Een klassieke keuze bij rode wijn is rood vlees. Denk hierbij aan een sappige biefstuk, een malse e Lees meer

Isa Kuipers
Isa Kuipers
2025-08-09 23:09:09
Count answers : 24
0
Een passende wijn tilt je kaasplankje naar een hoger niveau. Bij zachte kazen werkt een frisse witte wijn vaak het best, terwijl krachtigere kazen juist vragen om een stevige rode wijn of zelfs een zoete wijn zoals port. Het draait allemaal om het samenspel tussen de vetten, zuren en zoutigheid van de kaas en de aroma’s en tannines van de wijn. Bijvoorbeeld: de Weingartner Gewürztraminer is een goede allrounder voor een kaasplankje, omdat deze wijn verfijnd zuur is en tonen van ananas en citroen bevat, waardoor het perfect combineert met geurige en pittige smaken. De Kopke Ruby Port is zacht en veelzijdig en combineert goed met kaas door de tonen van zwart fruit, aardbei en een hintje chocolade. De Australian Bush Shiraz – Cabernet Sauvignon combineert goed met harde kazen door de tonen van kersen, zwarte bessen, groene pepers en een hintje drop. De Mount Olympus Marlborough Sauvignon Blanc combineert goed met geiten- of schapenkaas door de heldere, verfrissende smaken van grapefruit, bessen en citrusvruchten. De Villa Maria Marlborough Pinot Noir gaat goed samen met rijke kaasplanken met goudse kazen, feta, emmentaler of port salut door de lichte tannines en aroma’s van rode bessen, aardbeien, framboos en vanille en kruiden. Zolang de wijn en de kaas qua intensiteit op elkaar aansluiten, kan er weinig misgaan.