:

Wat is de relatie tussen eten en kunst?

David Jansen
David Jansen
2025-07-17 13:39:28
Count answers : 33
0
Daniel Spoerri met zijn eat-art en zijn passie voor voedsel als bindmiddel tussen kunstenaar, de kunstuiting, publiek en relevante sociaal-maatschappelijke thema’s. Spoerri vindt kookkunst, gastronomie, een onderdeel van de beeldende kunsten. Eten is een onderdeel van de levenscyclus, van het proces van leven en dood en misschien daarom wel voor Spoerri het meest geschikte materiaal om leven en kunst met elkaar te kunnen verbinden. Rirkrit Tiravanija is voor Henk, naast Spoerri, een van de meest sprekende voorbeelden van Eat Art, van ‘Kunst in de Keuken, beleven’. Wim T. Schippers smeerde twee jaar geleden een vloer in met pindakaas in het Museum Boijmans Van Beuningen. Claes Oldenburg blies de hamburger, het symbool van de Amerikaanse eetcultuur, op tot gigantisch formaat en maakte ze daardoor onsterfelijk en belachelijk. Andy Warhol’s blikken tomatensoep symboliseren de eetcultuur van Amerika.
Tycho von Frijtag Drabbe Künzel
Tycho von Frijtag Drabbe Künzel
2025-07-13 16:48:14
Count answers : 32
0
Koken, eten en cultuur staan sterk in de belangstelling. Hoe, wat, waar en waarmee gegeten wordt geeft een onverwacht inzicht in een samenleving door de eeuwen heen. Veel is af te lezen uit de schilderkunst, met openlijke en verborgen aanwijzingen, over de makers, de opdrachtgevers, en de omgeving waarin ze leefden. Wat aten en proefden de 17e eeuwse bezitters werkelijk?

Lees ook

Wat is de kunst van het combineren van eten?

Het combineren van sterke drank met eten is een kunst die de smaakervaring naar een hoger niveau til Lees meer

Wat hoort allemaal bij kunst?

Kunst kan in verschillende categorieën worden onderverdeeld. Schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst Lees meer

Julie Pons
Julie Pons
2025-07-04 04:40:41
Count answers : 34
0
Voedsel is een belangrijke levensbehoefte en eten heeft dan ook veel kunstenaars geïnspireerd. Het samen komen bij de maaltijd is ook in veel gezinnen een ankerpunt van de dag. Sommige kunstenaars voelen zich niet alleen aangetrokken door het thema eten, maar ook door het materiaal waaruit het voedsel bestaat. De verschillende voedsel substanties bieden ook de mogelijkheid te experimenteren met wat je daarmee kan doen in esthetisch opzicht. In de betere restaurants wordt niet voor niets ook veel waarde gehecht aan de presentatie van het gerecht. De kunstenaar Dan Cretu maakt van verse groenten en fruit de mooiste creaties. Zijn portretten zijn weliswaar gemaakt van voedsel zoals noedels en cornflakes of andere ontbijtgranen, maar hij plakt ze op een achtergrond en aan elkaar op zo’n manier dat het niet meer zo smakelijk is om te eten. De kunstenares Debbie Goard gaat weer anders te werk. Zij maakt kunstwerken die helemaal bestaan uit taart en die je op kan eten.
Lisa Carnotte
Lisa Carnotte
2025-06-23 05:51:59
Count answers : 30
0
Kunstenaar en HKU-docent Nele Vandeneede ziet juist daarin een kans om bijvoorbeeld overgewicht bij jongeren te voorkomen. Ze brengt koks, kunstenaars en kinderen samen om te onderzoeken, te maken en te proeven wat écht lekker en ook verantwoord is. Nele: ‘Kinderen namen een stuk groente of fruit mee en koksstudenten werden voorbereid om samen met de kinderen al improviserend tot speelse en gezonde gerechten te komen die hen als kok ook uitdaagde. Er ontstonden ware ‘kunstwerkjes’. Nele pakt in haar projecten de rol van regisseur die nieuwe dingen najaagt. Ze brengt overheid, onderwijs, gezondheidszorg, koks, kunstenaars en kinderen samen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Nele leidt sinds kort koks op om te werken vanuit een spelende en kunstzinnige benadering. Ze laat koks nadenken over de rol die ze in de maatschappij kunnen innemen.

Lees ook

Wat zijn culinaire kunsten?

Koken en de manier waarop je je gerechten serveert, kun je zo beschouwen als kunstvorm. De meesters Lees meer

Werkt voedselcombinaties voor gewichtsverlies?

Vermijd de combinatie van koolhydraten en dierlijke eiwitten in één maaltijd, bijvoorbeeld vlees met Lees meer

Nova Abdi
Nova Abdi
2025-06-23 03:44:20
Count answers : 33
0
Niet te eten: voedsel in kunst Dat is het thema van de Kinderkunstweek 2021. Niet dat we nu veel schilderijen hebben van eten, maar we kunnen wel heel veel vertellen over wat mensen aten drie- vierhonderd jaar geleden. Door vondsten in beerputten van zaden, botjes en schelpen. Door het gebruikte servies aan boord en overgebleven tonnen, flessen of een kaas ingepakt in lood, weten we ook wat ze zoal op een lange zeereis aten en dronken.
Anouk Janssens
Anouk Janssens
2025-06-23 00:20:50
Count answers : 29
0
De tentoonstelling A la c’Arte laat zien hoe voedsel in de kunst in beeld werd en wordt gebracht. Op zeventiende-eeuwse schilderijen werden gezinnen aan de maaltijd vaak statisch geportretteerd. Het accent in de moderne kunst ligt daarentegen meer op de handeling van het eten. Vier Brabantse sterrenkoks lieten zich eveneens inspireren door eten en creëerden nieuwe gerechten gebaseerd op oude maaltijden. De resultaten zijn vastgelegd op foto’s en de recepten staan beschreven in de catalogus die tevens een kookboek is.

Lees ook

Waarom zou je eiwitten en koolhydraten niet samen eten?

Volgens de Een leven lang fit-theorie ontstaat overgewicht door een onvolledige stofwisseling en onj Lees meer

Is er een relatie tussen emoties en eten?

Emoties en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in positieve zin: dat taartje op je ver Lees meer

Mick Sahin
Mick Sahin
2025-06-22 23:57:20
Count answers : 31
0
Toen ik aan het begin van de avond aan Marjolein vroeg wat ze nu precies bedoelde met ‘werken op het snijvlak van kunst en eten’, schuifelde ze wat ongemakkelijk heen en wee. Later begreep ik waarom. Zoiets kun je helemaal niet uitleggen, zoiets moet je ervaren. Door in elk hoekje van het restaurant iets kunstzinnigs rondom eten neer te zetten word je voortdurend van je stuk gebracht. Zo trof ik in een vensterbank kleine broodjes met teksten aan als ‘liefde’ of ‘stilte’ of ‘goede gedachte’. Marjolein vertelde dat ze die soms maakt voor begrafenissen of andere speciale gelegenheden terwijl ze herinneringen of verhalen in het broodrecept verwerkt. Op de manier waarop zij het aanpakten ging het voedsel met verhaal en al rechtstreeks je hart binnen en heel veel later kwam het pas via je mond in je maag terecht.
Lucy van Leeuwen
Lucy van Leeuwen
2025-06-15 16:40:32
Count answers : 43
0
Koken en de manier waarop je je gerechten serveert, kun je zo beschouwen als kunstvorm. Voedsel is daarbij een belangrijk onderwerp in de kunstgeschiedenis, vereeuwigd in onder meer schilderijen en sculpturen – kunst die ook beroemde chefs weer inspireert. De oude Egyptenaren beeldden viskramen, kaasmakers en bakkerijen af, in het oude Rome werden villa’s opgesierd met mozaïeken vol druiventrossen, gebraden vogels en schalen olijven. Eten is, kortom, al eeuwen een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars, of het nou gaat om de afbeelding ervan, of om het spelen met die ingrediënten. Met deze revolutie ontwikkelt de opmaak van het bord zich in de loop der tijd tot een ware kunst. Veel trends passeren de revue, maar met de populariteit van het moleculair koken en de broers Adrià van El Bulli in het bijzonder, zijn chefs de Van Goghs en Picasso’s van de keuken geworden. De meesters der kookkunst spelen al eeuwen knap met wat we proeven, maar ook met wat we zien.

Lees ook

Wat is de relatie tussen koken en kunst?

Het Uffizi museum in Florence heeft chefkoks uitgenodigd om te koken met de collectie. Een schilderi Lees meer

Wat zijn de 7 elementen van kunst?

De 7 elementen van kunst zijn: Lijn Vorm Het formaat Ruimte Structuur Waarde Kleur Lees meer

Janne Bekbergen
Janne Bekbergen
2025-06-15 13:47:36
Count answers : 37
0
Met dat idee ging creative designer Alexandra Swenden enkele jaren geleden aan de slag en inmiddels heeft ze er haar levensmissie van gemaakt. Ze gebruikt verschillende kunstvormen om de relatie tussen food, art & body weer te geven. Swenden: “Ik wil de relatie tussen eten en lichaam blootleggen via kunstvormen.” “Ik wil mensen aan het denken brengen via verschillende kunstvormen. Dat kan dans zijn of een kunstexpo, zoals mijn project ‘l’Oeuvre au corps’ dat in 2022 te zien was in Brussel en Parijs.” Het koppel moest commitment geven om minstens één jaar een relatie aangaan. In die periode werd door chef en artiest samen nagedacht over hoe kunst en lichaam elkaar konden versterken. De kunstenaars keken mee hoe de chefs in de keuken werkten. Zo zag de abstracte schilder Jeff Kowatch hoe zijn maatje, chef Karen Torosyan van restaurant Bozar in Brussel, in de keuken zeer zorgvuldig te werk ging bij het werken met bladerdeeg. Chefs lieten zich inspireren door het artistieke werk en creëerden op basis van deze creatieve invalshoeken en experimentele werkwijzen een nieuw gerecht. Wat deze voorbeelden mij leren? Dat kunst ons doet nadenken. Het kan ons bewust maken van ons routinegedrag en zelfs aanzetten om gewoontes te veranderen. Dus volgende keer als we honger hebben, toch even nadenken over wat we in ons lichaam stoppen…