Wat is de relatie tussen eten en kunst?

Lucy van Leeuwen
2025-06-15 16:40:32
Count answers: 4
Koken en de manier waarop je je gerechten serveert, kun je zo beschouwen als kunstvorm. Voedsel is daarbij een belangrijk onderwerp in de kunstgeschiedenis, vereeuwigd in onder meer schilderijen en sculpturen – kunst die ook beroemde chefs weer inspireert. De oude Egyptenaren beeldden viskramen, kaasmakers en bakkerijen af, in het oude Rome werden villa’s opgesierd met mozaïeken vol druiventrossen, gebraden vogels en schalen olijven. Eten is, kortom, al eeuwen een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars, of het nou gaat om de afbeelding ervan, of om het spelen met die ingrediënten. Met deze revolutie ontwikkelt de opmaak van het bord zich in de loop der tijd tot een ware kunst. Veel trends passeren de revue, maar met de populariteit van het moleculair koken en de broers Adrià van El Bulli in het bijzonder, zijn chefs de Van Goghs en Picasso’s van de keuken geworden. De meesters der kookkunst spelen al eeuwen knap met wat we proeven, maar ook met wat we zien.

Janne Bekbergen
2025-06-15 13:47:36
Count answers: 5
Met dat idee ging creative designer Alexandra Swenden enkele jaren geleden aan de slag en inmiddels heeft ze er haar levensmissie van gemaakt. Ze gebruikt verschillende kunstvormen om de relatie tussen food, art & body weer te geven.
Swenden: “Ik wil de relatie tussen eten en lichaam blootleggen via kunstvormen.”
“Ik wil mensen aan het denken brengen via verschillende kunstvormen. Dat kan dans zijn of een kunstexpo, zoals mijn project ‘l’Oeuvre au corps’ dat in 2022 te zien was in Brussel en Parijs.”
Het koppel moest commitment geven om minstens één jaar een relatie aangaan. In die periode werd door chef en artiest samen nagedacht over hoe kunst en lichaam elkaar konden versterken. De kunstenaars keken mee hoe de chefs in de keuken werkten. Zo zag de abstracte schilder Jeff Kowatch hoe zijn maatje, chef Karen Torosyan van restaurant Bozar in Brussel, in de keuken zeer zorgvuldig te werk ging bij het werken met bladerdeeg.
Chefs lieten zich inspireren door het artistieke werk en creëerden op basis van deze creatieve invalshoeken en experimentele werkwijzen een nieuw gerecht.
Wat deze voorbeelden mij leren?
Dat kunst ons doet nadenken.
Het kan ons bewust maken van ons routinegedrag en zelfs aanzetten om gewoontes te veranderen.
Dus volgende keer als we honger hebben, toch even nadenken over wat we in ons lichaam stoppen…
Lees ook
- Wat is de kunst van het combineren van eten?
- Wat hoort allemaal bij kunst?
- Wat zijn culinaire kunsten?
- Werkt voedselcombinaties voor gewichtsverlies?
- Waarom zou je eiwitten en koolhydraten niet samen eten?
- Is er een relatie tussen emoties en eten?
- Wat is de relatie tussen koken en kunst?
- Wat zijn de 7 elementen van kunst?