Wat is de relatie tussen koken en kunst?

Louise Tekin
2025-06-15 23:01:43
Count answers: 3
De bijzondere combinatie van vrouwenverhalen, portretfotografie en te koken gerechten levert vooral heel veel oogstrelende pagina’s op.
Wat het boek voor mij eerder een kijk- en kunstboek voor op de salontafel maakt dan een kookboek dat met hier en daar een vetspetter in de kast staat.
Lekker eten, prachtige foto’s en mooie verhalen: dé ultieme combinatie!
De twee Noorse foodies bereidden niet alleen het eten waarvan ze dachten dat bijvoorbeeld schilderes Frida Kahlo het indertijd at, ze besloten ook om de legendarische dames op hun lijst opnieuw uit te beelden.
Uiteindelijk kropen Marianne en Klaudia daartoe zelf in de huid van o.a. actrice Sophia Loren, Pippi Langkous en haar schepper Astrid Lindgren en allereerste tv-kok, Julia Child.
En dat levert fan-tas-tische foto’s op.

Mustafa Peeters
2025-06-15 22:44:09
Count answers: 3
Koken lijkt misschien vergevingsgezinder, maar dat is bakken ook. En er zit zoveel kunst in bakken. Ik denk dat veel van de "oh, het is een analytisch chemisch proces" -dingen komen van mensen die iets vroeg in de war hebben geschopt en erdoor zijn gebrand, maar leren van je fouten en ze CORRIGEREN is de helft van het plezier van koken. Het kan aanvoelen als veel verspilde moeite, maar je bent een verdomde keukenalchemist en je moet oefenen om je magie te bewerken. Om nog maar te zwijgen van de wetenschap achter "gewone" kookpraktijken zoals aanbraden, stoven, roerbakken... het is allemaal een mix van voedingswetenschap en ervaring.

Loek Loukili
2025-06-15 22:39:13
Count answers: 3
De kunstenaar Rirkrit Tiravanija maakte in 1992 rijst met groente-curry klaar in een galerie in New York en serveerde dit aan de bezoekers. Hoewel culinaire en gastronomische activiteiten al eerder in de kunst opgenomen waren, drong dit nu ook door tot een breder publiek.
Ongeveer terzelfder tijd experimenteerde de Spaanse kok Ferran Adrià met zijn nieuwe koken, nadat hij besloot om van zijn restaurant elBulli een avant-garde eetparadijs te maken.
Als reactie hierop begon aan het einde van de 20ste-eeuw de ‘verwetenschappelijking’ van de kunst die tot het ‘artistic research’ leidde dat nu de kunstacademies veroverd heeft.
Als deze tendens zich doorzet, zal kunst dan een soort koken worden, zoals het nieuwe koken een soort kunst is geworden?
Of is het toch zinnig om onderscheid te maken tussen koken en kunst?
Van kunstwerken kunnen wij genieten, maar wij hoeven ze meestal niet op te eten.
De creaties van Adrià zijn daarentegen altijd etenswaren en wat wij doorslikken moet wel goed voor ons zijn.

Bastiaan Jdotte
2025-06-15 22:38:45
Count answers: 2
Het Uffizi museum in Florence heeft chefkoks uitgenodigd om te koken met de collectie. Een schilderij van de Florentijnse schilder Jacopo Chimenti doet hem denken aan het gevogelte, het vlees en de puurheid van een Italiaanse familiemaaltijd op een boerenerf.
Kunst en eten: wat wil je nog meer?
Het schilderij van Jacopo Chimenti doet denken aan de rijkgevulde doeken van de Antwerpse kunstenaar Joachim Beuckelaar. Beuckelaar schilderde het Bijbelse verhaal van het bezoek van Jezus aan Maria en Martha, maar het is duidelijk dat het hem eigenlijk om het eten gaat.
Het Rijksmuseum gaf in 2016 een kookboek uit met recepten op basis van schilderijen uit de eigen collectie. Ook de Welvoorziene Keuken van Joachim Beuckelaer is in dit boek te zien.
Maar de grootste Nederlandse collectie met kunst over eten en drinken is te zien in het Lisser Art Museum. De privécollectie van supermarkteigenaar Jan van den Broek vormt de basis van het museum. In dit “foodart” museum loopt het water je in de mond, want vrijwel alle werken hebben met eten te maken.
Lees ook
- Wat is de kunst van het combineren van eten?
- Wat is de relatie tussen eten en kunst?
- Wat hoort allemaal bij kunst?
- Wat zijn culinaire kunsten?
- Werkt voedselcombinaties voor gewichtsverlies?
- Waarom zou je eiwitten en koolhydraten niet samen eten?
- Is er een relatie tussen emoties en eten?
- Wat zijn de 7 elementen van kunst?