:

Hoe weet je wanneer vis gaar is?

Josephine van den Velden
Josephine van den Velden
2025-08-09 15:50:51
Count answers : 1
0
De meeste mensen zeggen: even een beetje porren met een vork. Want als de vis dan uit elkaar valt en nog doorzichtig lijkt, is ‘ie nog niet gaar. Je kunt natuurlijk een kookthermometer of vleesthermometer gebruiken om te checken of je vis gaar is. Steek de thermometer in het midden van de vis en check wat de thermometer aangeeft. De binnenkant van de vis moet ongeveer 60 tot 62 graden zijn. Heb je geen kookthermometer in huis en ben je ook niet van plan om er een aan te schaffen? Want met een satéprikker, naald of een cake-tester kun je ‘voelen’ of de vis goed gaar is. Dat kan op twee manieren. Steek de naald, satéprikker of cake-tester voorzichtig in de vis, in het midden. Voel je weerstand? Dan is je vis nog niet gaar. Glijdt ‘ie er makkelijk doorheen? Een andere manier om met een cake-tester te checken of de vis gaar is, is door de cake-tester eerst in de vis te steken en daarna met het puntige uiteinde voorzichtig tegen je onderlip of pols te houden. Voelt het warm? Dan is je vis goed. Voelt het heet? Dan is de vis waarschijnlijk overgaar. Te koud? Terug in de pan ermee. Nog een tip: als je ziet dat er witte substantie uit de vis begint te lopen, stop dan meteen met garen. Dit is het eiwit dat uit de vis loopt, zodra het te heet wordt gebakken. Gewoon even omdraaien of stoppen.