Hoe rooster ik vis?

Jesse Kanhai
2025-08-09 20:08:38
Count answers
: 7
Ga voor een stevige vis. Hoe steviger de vis, hoe beter ‘ie geschikt is voor de grill. Zalmforel, makreel, forel, heilbot, zwaardvis, tonijn en sardines laten zich allemaal goed grillen.
Haal tijdig uit de koelkast. Laat de vis vijf tot tien minuten buiten de koelkast op temperatuur komen voordat je ermee aan de slag gaat.
Smeer de vis aan beide kanten in met olie. Om te voorkomen dat de vis vastplakt aan de grill, smeer je ‘m aan beide kanten in met olie.
Smeer ook het rooster in. Ga je de vis grillen op de barbecue? Smeer dan ook het rooster van je barbecue in met olie.
Zorg dat de grill op temperatuur is. Als je grill of barbecue heet genoeg is, gaat vis grillen veel makkelijker.
Leg de vis dwars op het rooster. Dat maakt omkeren makkelijker: je zult niet met je spatel blijven hangen tussen de grill.
Bak op de huidkant. Of je vis nou in de pan bakt of op een grillrooster, deze regel geldt altijd: skin side down.
Laat ‘m met rust. Niet tussentijds keren: één keer is voldoende. Als de vis nog niet wil loslaten van de grill, betekent dat meestal dat ‘ie nog eventjes moet doorbakken.

Chris Stuivenberg
2025-08-09 19:56:23
Count answers
: 4
Vis bakken, hoe doe je dat precies?
Benodigdheden: visfilets met of zonder huid (150 g per stuk), bloem, olijfolie, peper en zout.
Kruid de vis rondom met zout en peper.
Je kunt ook extra smaakmakers toevoegen, zoals kerrie of citroensap.
Strooi wat bloem op een plat bord.
Wentel de vis vlak voor het bakken aan beide zijden door de bloem.
Bloem zorgt dat de vis niet aan de pan plakt en geeft een knapperig laagje.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan.
Voeg optioneel een klontje roomboter toe voor de smaak.
Bak de vis op hoog vuur.
Vis met huid bak je eerst op de huid.
Bak de visfilets zo’n 3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte.
Vis met graat heeft langer nodig dan visfilet.
De vis is goed als deze niet meer glazig is.
Serveer direct.

Sylvie Wolters
2025-08-09 14:46:36
Count answers
: 1
Vis grillen kan soms best lastig zijn. Een techniek die altijd het proberen waard is: de 70/30 techniek. Deze manier van grillen wordt in Amerika veel gebruikt voor visfilets om een mooi eindresultaat te behalen zonder dat je vis aan het rooster blijft plakken of uit elkaar valt. In feite grill je je vis het grootste gedeelte van de bereidingstijd aan één kant, en draai je deze daarna om. Gaar je vis mooi, maar niet te lang. Wees niet bang om de temperatuur op je barbecue goed op te krikken. Veel hitte zorgt er namelijk voor dat je een lekker korstje op de vis krijgt. Neem als vuistregel dat een dunner stuk vis hogere hitte nodig heeft, en draai in ieder geval de stukken zo min mogelijk om. Ook zal een non-stick spray helpen te voorkomen dat vis aan je roosters of grillbaskets blijven plakken.

Stefan Kleijse
2025-08-09 14:43:02
Count answers
: 2
Vis grillen op een grillplaat of grillpan: waarop moet je letten?
We leiden je in 5 stappen naar heerlijke gegrilde vis.
Vis grillen in 5 stappen
Zorg ervoor dat de grillplaat gloeiend heet is.
Smeer de vis eventueel lichtjes in met wat olie.
Kruid de vis niet vooraf: de kruiden verbranden door de hitte.
Leg de vis op de grillplaat en laat 1 à 2 minuten bakken, tot er streepjes te zien zijn.
Draai de vis een halve slag op de grill, zodat door het grillen een ruitjesmotief ontstaat.
Draai de vis om en grill de andere kant op dezelfde manier.
Indien nodig kan de vis verder worden gegaard in de oven op 200 °C.