:

Waarom worden groene groenten zonder deksel gekookt?

Elin Huijbrechts
Elin Huijbrechts
2025-08-31 20:14:25
Count answers : 26
0
Als groenten met koud water worden opgezet, verblijven ze geruime tijd in die temperatuurzone. Bovendien blijkt grootmoeder het bij het verkeerde eind te hebben gehad: het is niet waar dat als groente in een pan zonder deksel wordt gekookt, “de vitamientjes eruit vliegen”. Wat er wél uit vliegt, zijn de zuren, waarvan de vluchtige bestanddelen snel wegdampen. Koken zonder deksel is dus aan te raden.
Fiene van Ooste
Fiene van Ooste
2025-08-23 19:03:35
Count answers : 21
0
Kooktijden kunnen variëren op basis van vele factoren, zoals de hitte waarop je kookt, de grootte van je groentestukken en het gebruik van een deksel. Het beste is om je zintuigen te vertrouwen. Wanneer de groenten geur beginnen af te geven, zijn ze bijna klaar.

Lees ook

Welke kookmethode wordt gebruikt voor seizoensgroenten?

Roosteren is een eenvoudige en snelle manier om groenten klaar te maken. Om te beginnen, verwarm je Lees meer

Waarom groene groenten koken zonder deksel?

De zuren uit de groente zouden met het deksel op de pan niet kunnen vervliegen en in het water blijv Lees meer

Lauren Martens
Lauren Martens
2025-08-21 11:17:09
Count answers : 26
0
De zuren uit de groente zouden met het deksel op de pan niet kunnen vervliegen en in het water blijven. Zuur water is dus doffe ellende. Een test in het testlab dan maar: we kookten twee porties van honderd gram broccoli exact vijf minuten in een liter water, één in een pan met deksel en één zonder. Het resultaat: geen enkel verschil in kleur. Als extra check mat ik ook de zuurgraad van het kookwater: 6,9 voor het dekselwater; 6,8 voor het andere. Een verwaarloosbaar verschil dus.
Teun Cornelisse
Teun Cornelisse
2025-08-08 21:27:30
Count answers : 24
0
Het gerucht gaat dat groene groenten nog sneller hun vitaminen lozen in een heet bad, maar het Voedingscentrum ziet geen reden om onderscheid te maken op kleur. Verder loont het bij het koken om op te letten of je pan niet te groot is en je niet te veel water opzet. Groenten uit de vriezer kun je het best, hopla, direct in de hete pan kieperen. Laat je de groenten eerst ontdooien, dan kunnen er vitaminen weglekken. Bij het ontdooien ontstaat dooivocht, meldt het Voedingscentrum. In die druppels kunnen vitamines zitten, die dan met de lege zak in de prullenbak verdwijnen.

Lees ook

Hoe lang moeten groenten koken?

Hoelang moeten groenten koken? Aardappelen: 20 minuten Andijvie: 5 minuten Asperges, groen: 6 min Lees meer

Hoe kook je groenten op de juiste manier?

Ik heb het al vaker gehoord: ‘Zo lusten mijn kinderen wél broccoli, zelfs spruitjes!’ Op de volgen Lees meer

Sienna van Noort
Sienna van Noort
2025-08-08 18:41:50
Count answers : 32
0
Bij koken zonder deksel kan veel zuurstof bij het product, en treedt verlies van warmte en kookvocht met vitamines. Bij groene groente komt bij snijden een stof vrij, dat vitamine C afbreekt. Kook met de deksel op de pan.