:

Waarom groene groenten koken zonder deksel?

Luuk Janssen
Luuk Janssen
2025-08-20 01:12:53
Count answers : 37
0
Kook met de deksel op de pan: Bij koken zonder deksel kan veel zuurstof bij het product, en treedt verlies van warmte en kookvocht (met vitamines). Hoe kleiner de stukjes, hoe meer oppervlakte waaruit vitamine C kan lekken. Bij groene groente komt bij snijden een stof vrij, dat vitamine C afbreekt. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals groene groenten.
Philip Noordijk
Philip Noordijk
2025-08-08 22:25:45
Count answers : 18
0
De zuren uit de groente zouden met het deksel op de pan niet kunnen vervliegen en in het water blijven. En zuur water is dus doffe ellende. Een test in het testlab dan maar: we kookten twee porties van honderd gram broccoli exact vijf minuten in een liter water, één in een pan met deksel en één zonder. Het resultaat: geen enkel verschil in kleur. Als extra check mat ik ook de zuurgraad van het kookwater: 6,9 voor het dekselwater; 6,8 voor het andere. Een verwaarloosbaar verschil dus.

Lees ook

Welke kookmethode wordt gebruikt voor seizoensgroenten?

Roosteren is een eenvoudige en snelle manier om groenten klaar te maken. Om te beginnen, verwarm je Lees meer

Hoe lang moeten groenten koken?

Hoelang moeten groenten koken? Aardappelen: 20 minuten Andijvie: 5 minuten Asperges, groen: 6 min Lees meer

Demi van den Velde
Demi van den Velde
2025-08-08 19:35:53
Count answers : 33
0
Groente blijft groener als ze in kokend water wordt gekookt. Het is het beste om groene groente rechtstreeks in kokend water te doen, liefst ruim kokend water, waarbij je het vuur hoog houdt tot het water daadwerkelijk weer kookt. Koken zonder deksel is dus aan te raden. Wat er wél uit vliegt, zijn de zuren, waarvan de vluchtige bestanddelen snel wegdampen.
Sofia de Bruin
Sofia de Bruin
2025-08-08 19:23:53
Count answers : 34
0
Er wordt geen expliciete reden gegeven om groene groenten te koken zonder deksel.

Lees ook

Hoe kook je groenten op de juiste manier?

Ik heb het al vaker gehoord: ‘Zo lusten mijn kinderen wél broccoli, zelfs spruitjes!’ Op de volgen Lees meer

Welke groenten in februari en maart?

In februari kun je kiezen voor de volgende groenten: Aardpeer Bleekselderij Boerenkool Chinese k Lees meer