Welke kaas is lekker bij wijn?

Ashley Boetet
2025-08-08 15:06:08
Count answers
: 1
Blauwaderkaas zoals gorgonzola en roquefort hebben een sterke, scherpe en pikante smaak. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie!
Verse zachte kaas gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris.
Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd.
Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese.
Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!

Tijn Groote
2025-08-08 13:05:30
Count answers
: 2
Kaasfondue gaat goed met frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas gaat ook goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Voor brokkelkaas zijn volle en stevige rode wijnen, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte, of Vintage Port, geschikt. Blauwaderkaas past bij zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry. Brie combineert goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of rode wijn, zoals Merlot. Camembert gaat goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn. Cheddar combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port. Geitenkaas past bij witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Gruyere/Emmentaler combineert goed met volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo. Leerdammer gaat goed met lichte rode wijn, zoals Bourgogne, of fris wit, zoals Pinot Gris. Manchego past bij complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Mozzarella combineert goed met frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto. Parmezaanse kaas gaat goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo. Pittige kaas past bij kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz.
Lees ook
- Welke wijn past bij kaas en wijnavond?
- Wat is een wijn- en kaasavond?
- Wat draag je naar een kaas- en wijnavond?
- Wat serveer je bij de kaas- en wijnavond?
- Hoe combineer je wijn met kaas?
- Hoe kaas- en wijnavond organiseren?
- Wat neem je mee naar een wijn- en kaasfeestje?
- Waarom zijn wijn en kaas zo populair?