:

Welke kaas is lekker bij wijn?

Joris Biharie
Joris Biharie
2025-09-05 18:38:37
Count answers : 18
0
Een zachte, romige kaas zoals brie past goed bij een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay, terwijl een harde, pittige kaas zoals Parmezaanse kaas beter past bij een rijke rode wijn zoals een Barolo. Een regel om te onthouden is dat zachte, romige kazen zoals brie en camembert het best passen bij lichtere, fruitige witte wijnen zoals Sauvignon Blanc of Topo Verde Blanco Verdejo. Voor hardere, pittige kazen zoals Parmezaanse kaas, is een rijke rode wijn zoals een Couronneau L’Ecuyer of Las Cepas Cinco Denarios Tinto een goede keuze. Bij zoute kazen zoals feta of blauwe kaas, is het goed om te zoeken naar een wijn met een zoete component, zoals een port of een dessertwijn zoals Morio Muskat. Bij deze wijn past een zachte, romige kaas zoals brie of camembert goed vanwege de complementaire smaken en texturen. Ook een jonge geitenkaas kan goed samengaan met de frisse tonen van de wijn. Voor een iets meer uitgesproken kaas kun je denken aan een milde blauwe kaas zoals gorgonzola, die de fruitige tonen van de wijn kan accentueren. Bij deze wijn past een stevige kaas met veel smaak goed, zoals een belegen of oude kaas. De zoute en nootachtige smaken van de kaas kunnen de fruitige tonen van de wijn in evenwicht brengen. Ook een pittige blauwe kaas zoals Roquefort kan goed samengaan met de krachtige smaak van de wijn. Bij deze wijn passen zachte, romige kazen zoals brie of camembert goed, omdat de lichte, delicate smaken van de kazen niet overheersen. Ook een jonge geitenkaas kan goed samengaan met de frisse tonen van de cava. Voor een iets sterkere smaak kun je denken aan een zoute, nootachtige kaas zoals manchego, die de fruitige en bloemige aroma's van de wijn kan versterken. Een andere optie is een milde blauwe kaas zoals gorgonzola, die goed samengaat met de lichtzure smaak van de cava.
Mia Post
Mia Post
2025-08-25 22:44:22
Count answers : 27
0
Wijn en kaas: los om lekker te drinken of eten, maar samen nog beter. Wanneer je de juiste kaas met de juiste wijn combineert smaken beiden nog lekkerder. Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet: 1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve. 2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne. 3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner. 4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas. 5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas. Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze!

Lees ook

Welke wijn past bij kaas en wijnavond?

Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een fris Lees meer

Wat is een wijn- en kaasavond?

Een kaastafel verzamelt drie van de oudste voedingsingrediënten: melk, brood en wijn. Volgens geschi Lees meer

Rafael Hussein
Rafael Hussein
2025-08-21 14:38:52
Count answers : 38
0
Als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn. Sauvignon Blanc past bij geitenkaas, asiago, goudse kaas en gruyere kaas. Pinot Noir past bij goudse kaas, feta, emmentaler en port salut. Pinot Gris past bij munster kaas, geitenkaas, goudse kaas en edammer kaas. Cabernet Sauvignon past bij blauwschimmel kaas, zachte rode korst kaas en camembert. Grüner Veltliner past bij munster kaas, geitenkaas en blauw schimmel kazen. Zinfandel past bij cheddar, schapen kaas, blauw schimmel kaas en feta. Riesling past bij colby kaas (soort cheddar), goudse kaas, brie en blauw schimmel kazen. Merlot past bij gorgonzola, brie, camembert en cheddar kaas. Champagne past bij beaufort, colby kaas (soort cheddar), edammer kaas en brie.
Ashley Boetet
Ashley Boetet
2025-08-08 15:06:08
Count answers : 35
0
Blauwaderkaas zoals gorgonzola en roquefort hebben een sterke, scherpe en pikante smaak. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie! Verse zachte kaas gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!

Lees ook

Wat draag je naar een kaas- en wijnavond?

Een kaas & wijn-feestje is een van de makkelijkste feestjes om te organiseren. Je hoeft niet te Lees meer

Wat serveer je bij de kaas- en wijnavond?

Je serveert bij een kaas- en wijnavond een kaasplankje. Een kaasplank met witte wijn combineer je m Lees meer

Tijn Groote
Tijn Groote
2025-08-08 13:05:30
Count answers : 24
0
Kaasfondue gaat goed met frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner of Elzas, of soepele rode wijn, zoals Beaujolais. Belegen kaas combineert goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Oude kaas gaat ook goed met volle en stevige rode wijn, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte. Voor brokkelkaas zijn volle en stevige rode wijnen, zoals Toscane, Bordeaux en Piemonte, of Vintage Port, geschikt. Blauwaderkaas past bij zoete witte wijn, zoals Sauternes of Moscato, of dessertwijnen als Port en PX sherry. Brie combineert goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of rode wijn, zoals Merlot. Camembert gaat goed met frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Riesling, of fruitige rode wijn. Cheddar combineert goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Shiraz, Bordeaux of Port. Geitenkaas past bij witte wijn met veel zuur, zoals Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Gruyere/Emmentaler combineert goed met volle rode wijn, zoals Bordeaux, Rhône of Barolo. Leerdammer gaat goed met lichte rode wijn, zoals Bourgogne, of fris wit, zoals Pinot Gris. Manchego past bij complexe Spaanse rode wijn of frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc. Mozzarella combineert goed met frisse Italiaanse witte wijn, zoals Pinot Grigio, Grillo, Pecorino of Catarratto. Parmezaanse kaas gaat goed met stevige rode wijn, zoals Chianti, Amarone of Barolo. Pittige kaas past bij kruidige rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz.