:

Hoe weet je of een restaurant duurzaam is?

Amelia Mohammad
Amelia Mohammad
2025-07-21 10:37:52
Count answers : 2
0
Met de Duurzaamheidsscan van de Stichting Duurzame Horeca Nederland weet je meteen hoe het ervoor staat. De duurzaamheidsscan geeft in 5 minuten inzicht in de belangrijkste keuzes die je moet maken om te verduurzamen. Zo zijn er vragen over energiegebruik, de menukaart, afvalverwerking, personeel, inkoopgedrag en wat je doet tegen voedselverspilling. Duurzame Horecava Nederland gaat uit van 6 pijlers. In elke pijler is nog (grote) winst te behalen als het gaat om het verduurzamen. Voedsel: iedereen weet: hoe plantaardiger de menukaart, hoe minder milieuschade. Een strak inkoop- en keukenbeleid beperkt voedselverspilling. De duurzaamste maatregel is besparen op energie. Je kunt al meteen aan de slag om minder water te gebruiken, bij het afwassen bijvoorbeeld of door een duurzaam spoelsysteem te installeren. Denk eens aan het verduurzamen van het pand door bijvoorbeeld dubbele beglazing. Een prettige werkomgeving is essentieel om je medewerkers te binden en boeien.
Vincent van Laar
Vincent van Laar
2025-07-19 14:54:24
Count answers : 3
0
Met een footprintberekening brengt u de milieu-impact van uw restaurant in kaart. Door inzicht te krijgen in uw impact op het milieu kunt u de eerste of volgende stap zetten richting een klimaatpositief bedrijf. De footprintberekening wordt uitgevoerd op basis van een Life Cycle Assessment (LCA), wat de basis is van de footprint berekening. De levenscyclusanalyse geeft inzicht in maar liefst 16 impactcategorieën, waaronder CO2, water, landgebruik en toxiciteit. U krijgt met de footprintberekening inzicht in hoe duurzaam uw bedrijf of producten zijn. Nu is het tijd voor actie. Als u weet waar uw grootste milieu-impact vandaan komt, kunt u gerichte stappen zetten om de footprint te verminderen. Denk aan het verlagen van uw energieverbruik, gebruik maken van duurzame en lokale gerechten of het verminderen van uw afvalstroom. Bij Greenhouse Sustainability hebben we alles in huis om uw bedrijf te begeleiden naar een duurzame toekomst.
Stan Mulders
Stan Mulders
2025-07-08 13:12:34
Count answers : 1
0
Het gaat tegenwoordig niet alleen maar om de sfeer en de kwaliteit van het voedsel, maar ook om hoe de horecazaak omgaat met duurzaamheid. Checken hoe energiezuinig je apparatuur is, is een wijze eerste stap als je jouw horecazaak wil verduurzamen. Hoe energiezuiniger je apparaten, hoe beter voor het milieu. Door restjes niet zomaar weg te gooien, maar te gebruiken voor nieuwe gerechten kan je als horeca niet alleen een steentje bijdragen aan het milieu, maar ben je ook nog eens goed bezig voor je eigen portemonnee. Daarnaast kan je een stuk duurzamer bezig zijn door alleen te koken met seizoensgebonden, lokale groenten. Door het voorkomen van het importeren van deze goederen verlaag je de CO2-uitstoot die tijdens deze koeling en transport vrijkomt en help je tegelijkertijd het milieu. Door een overstap te maken op elektrisch koken voorkom je met de huidige gasprijzen gigantische rekeningen en draag je bij aan een beter milieu.
Lenn van Dillen
Lenn van Dillen
2025-07-02 14:13:15
Count answers : 8
0
Hoe weet je precies dat je duurzaam uit eten gaat? Een duurzaam restaurant maakt vaak gebruik van een doggybag, waardoor je zelf kunt kiezen of je duurzaam met het eten omgaat. Een duurzaam restaurant biedt gerechten aan die 100% vegetarisch zijn en heeft zelfs meerdere vegetarische gerechten op de kaart staan. Er wordt sterk rekening gehouden met dierenwelzijn. Ook zul je merken dat er kraanwater wordt geserveerd als alternatief voor mineraalwater. In het eten wordt gebruik gemaakt van biologische ingrediënten, alsmede Fair Trade producten. Ook wordt er gekozen voor seizoensproducten uit de streek. Een waar duurzaam restaurant probeert oprecht voedselverspilling te voorkomen. Dit kan door een doggybag beschikbaar te stellen, gasten zelf hun hoeveelheid bijgerechten te laten bepalen en hen te laten kiezen uit de grootte van de porties. Tevens zal een duurzaam restaurant in de communicatie naar gasten toe laten merken dat hun restaurant duurzame keuzes maakt en dit ook via de menukaart kenbaar maken.
Noortje Hussein
Noortje Hussein
2025-06-26 17:25:25
Count answers : 6
0
Bij de evaluatie van duurzaamheid in de horeca wordt gekeken naar: Spaarzame omgang met energie en water Afname van afval Het gebruik van regionale, duurzaam geproduceerde en milieuvriendelijke seizoensproducten Een duurzame menukaart Milieuvriendelijke inrichting Sociaal verantwoordelijke werkomstandigheden die geen gevaren voor de gezondheid met zich meebrengen Het is de moeite waard om daarvoor in nauw contact met de regionale producenten te staan, zodat u alle relevante informatie over de productie krijgt. Keurmerken helpen soms, maar zeggen niet per se iets over alle aspecten van duurzaamheid. Het belangrijkste blijven hier transparantie en kritische vragen. Gasten waarderen het als ze op transparante wijze over de herkomst van regionale levensmiddelen worden geïnformeerd. Voeg foto's van de boerderijen waar u uw waren koopt toe aan de menukaart - dit geeft een goed gevoel en ziet er authentiek uit.
Sil Vervoort
Sil Vervoort
2025-06-14 15:05:26
Count answers : 3
0
Om te weten of een restaurant duurzaam is, zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Een restaurant kan duurzaam zijn door overgebleven porties aan te bieden voor een klein prijsje, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen. Ook kan een restaurant duurzaam zijn door te investeren in energiezuinige apparaten, zoals LED-lampen en apparaten met energiewaarde A, om energie te besparen. Milieuvriendelijke schoonmaakproducten zijn ook een indicatie van duurzaamheid, evenals het kopen van lokale producten om het vervoer van producten te verminderen. Verder kan een restaurant duurzaam zijn door doggybags aan te bieden gemaakt van afbreekbaar plastic of duurzaam karton, en door zo weinig mogelijk papier te gebruiken door te investeren in tafellakens, servetten en onderleggers uit biokatoen.