Wat is de geschiedenis van taarten?

Joshua Huurdeman
2025-08-07 22:45:22
Count answers
: 2
Het oudst bekende Nederlandse recept voor appeltaart dateert uit 1514, deze kun je terugvinden in het eerst gedrukte kookboek van Nederland, namelijk “Notabel boecxken van cokeryen”.
Maar wist je dat er zelfs nog een oudere versie van appeltaart terug te vinden is in de geschriften van de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer uit 1381?
Hierin werden de volgende ingrediënten vermeldt: goede appels, kruiden, vijgen, rozijnen, peren en saffraan om de appeltaartvulling te kleuren.

Faas Melet
2025-08-07 18:48:30
Count answers
: 4
De geboorte van de taart Europeanen in de Middeleeuwen geloofden dat verjaardagen de dag waren waarop iemands ziel het gemakkelijkst door de duivel werd uitgehold, dus op deze dag moesten familieleden en vrienden zich rond de jarige verzamelen om hem te beschermen en te zegenen, en tegelijkertijd taarten te sturen de duivel te verdrijven.
Het woord cake in het Engels, dat rond de 13e eeuw in Engeland verscheen, komt van "kaka" in het Oud-Noors.
De oorspronkelijke naam van de cake is zoet brood, de praktijk van zoet brood werd vastgelegd in de Romeinse tijd.
Het proces van het maken van taarten werd gedocumenteerd in zowel Rome als Griekenland, maar volgens voedselhistorici.
De eerste bekwame bakker (cakemaker) zouden de vroege Egyptenaren moeten zijn, en de eerste natie die bakken als een kunst maakte.
Ze vonden kookmethoden en ovens uit, en via ovens vonden ze allerlei soorten brood uit.
Honing wordt ook aan sommige broden toegevoegd als dessert, en het maakproces en de ingrediënten van de cakes zijn ook te zien in de fresco's die in het mausoleum zijn opgegraven.
De Fransen maakten in de 13e eeuw fruittaartjes met amandelen en voegden in de 17e eeuw eieren toe aan het recept.
Tegelijkertijd werden slagroomtaarten populair.
De opkomst van bakpoeder en gist in de 19e eeuw deed snel ontdekkingen op het gebied van bakken.
Dus de manier om taarten te maken, de vorm en de smaak is drastisch veranderd.