Is de melk van de melkboer beter?

Tijn Groote
2025-08-07 22:29:36
Count answers
: 2
We kunnen fabriekszuivel niet ‘beter’ of ‘slechter’ noemen dan boerderijzuivel of andersom, maar we zetten graag een paar feiten op een rijtje:
Fabriekszuivel
Wordt geproduceerd van melk van koeien van verschillende zuivelboeren
Wordt gestandaardiseerd, gepasteuriseerd en gehomogeniseerd
Heeft meer bewerkingsslagen ondergaan door de standaardisatie
Heeft een constante kwaliteit en smaak
Bestaat altijd uit dezelfde vet- en eiwitgehaltes
Boerderijzuivel
Wordt geproduceerd van melk van eigen vee
Wordt niet gestandaardiseerd, soms gehomogeniseerd en gepasteuriseerd als het niet op de boerderij als rauwe melk verkocht wordt.
Is vanwege het ontbreken van de standaardisatie een minder bewerkt product
Kan verschillen in smaak en kwaliteit
Kan uit verschillende vet- en eiwitgehaltes bestaan

Maryam Hussein
2025-08-07 21:29:43
Count answers
: 4
Het artikel geeft geen informatie over de kwaliteit en/of gezondheid van melk. Dus geen antwoord op de vraag: is de melk van melkboeren beter?
Antwoord: none

Mees Scholten
2025-08-07 18:26:16
Count answers
: 3
Er wordt beweerd dat rauwe melk meer antistoffen, vitamines en goede bacteriën bevatten.
En dat de smaak beter zou zijn.
Toch is daar geen wetenschappelijk bewijs voor.
Sterker nog: het is mogelijk dat er juist ziekmakende bacteriën in zitten.
Bacteriën zoals salmonella of listeria kunnen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk komen.
Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak.
Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit.
De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren.
Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.
Dus mocht je voor het melkschap staan: kies vooral op basis van smaak en houdbaarheid.
Het verschil in voedingswaarden heeft weinig in de melk te brokkelen.