:

Is de melk van de melkboer beter?

Tijn Groote
Tijn Groote
2025-08-07 22:29:36
Count answers : 2
0
We kunnen fabriekszuivel niet ‘beter’ of ‘slechter’ noemen dan boerderijzuivel of andersom, maar we zetten graag een paar feiten op een rijtje: Fabriekszuivel Wordt geproduceerd van melk van koeien van verschillende zuivelboeren Wordt gestandaardiseerd, gepasteuriseerd en gehomogeniseerd Heeft meer bewerkingsslagen ondergaan door de standaardisatie Heeft een constante kwaliteit en smaak Bestaat altijd uit dezelfde vet- en eiwitgehaltes Boerderijzuivel Wordt geproduceerd van melk van eigen vee Wordt niet gestandaardiseerd, soms gehomogeniseerd en gepasteuriseerd als het niet op de boerderij als rauwe melk verkocht wordt. Is vanwege het ontbreken van de standaardisatie een minder bewerkt product Kan verschillen in smaak en kwaliteit Kan uit verschillende vet- en eiwitgehaltes bestaan
Maryam Hussein
Maryam Hussein
2025-08-07 21:29:43
Count answers : 4
0
Het artikel geeft geen informatie over de kwaliteit en/of gezondheid van melk. Dus geen antwoord op de vraag: is de melk van melkboeren beter? Antwoord: none
Mees Scholten
Mees Scholten
2025-08-07 18:26:16
Count answers : 3
0
Er wordt beweerd dat rauwe melk meer antistoffen, vitamines en goede bacteriën bevatten. En dat de smaak beter zou zijn. Toch is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Sterker nog: het is mogelijk dat er juist ziekmakende bacteriën in zitten. Bacteriën zoals salmonella of listeria kunnen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk komen. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken. Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak. Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit. De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren. Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal. Dus mocht je voor het melkschap staan: kies vooral op basis van smaak en houdbaarheid. Het verschil in voedingswaarden heeft weinig in de melk te brokkelen.