Wat is het verschil tussen rauwe melk en melk uit de supermarkt?

Joëlle Janssen
2025-08-07 21:30:07
Count answers
: 3
Rauwe melk is melk die rechtstreeks van de koe komt en waar na het melken helemaal niets meer mee gebeurd is. Deze melk is vaak dan ook alleen rechtstreeks bij de boer te koop. Omdat deze melk niet verhit is, bevat deze meer bacteriën; dat kunnen zowel goede als ziekmakende bacteriën zijn. Verse melk wordt bewerkt voordat het in de winkel ligt zodat het langer houdbaar is en bacteriën een minder grote kans hebben om te groeien. Daarvoor wordt de melk ongeveer 20 seconden verhit tot een temperatuur van 72 graden – dat is de minimale temperatuur waarop ziekmakende bacteriën worden gedood. Melk uit de supermarkt, ofwel verse melk of houdbare melk, is dus bewerkt en bevat minder bacteriën dan rauwe melk. Verse melk wordt gepasteuriseerd, waarbij de melk wordt verhit tot 72 graden, en is 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast. Houdbare melk daarentegen wordt gesteriliseerd door verhitting tot 130 tot 150 graden, wat alle bacteriën doodt, en is 3 tot 5 maanden houdbaar buiten de koeling.

Dex Winklaar
2025-08-07 21:17:40
Count answers
: 1
Zuivel uit de fabriek wordt gestandaardiseerd, gepasteuriseerd en gehomogeniseerd. De melk wordt eerst gestandaardiseerd, waarbij het melkvet van het vet gescheiden wordt en de melkeiwitten en melksuikers uit de melk gehaald worden. Vervolgens wordt het vet in standaard hoeveelheden weer toegevoegd aan de melk.
Zuivel op de boerderij wordt niet gestandaardiseerd, soms gehomogeniseerd en gepasteuriseerd als het niet op de boerderij als rauwe melk verkocht wordt.
Rauwe, oftewel niet gepasteuriseerde melk, kun je enkel op de boerderij zelf kopen en is korter houdbaar.

Oscar van der Ven
2025-08-07 18:45:16
Count answers
: 2
Rauwe melk is puur en onbehandeld, rechtstreeks van de koe.
Verse en houdbare melk zijn specifiek bewerkt om de houdbaarheid te verlengen.
Verse melk ondergaat een proces genaamd pasteurisatie, waarbij het kort wordt verhit tot een temperatuur van 72°C om schadelijke bacteriën te doden.
Bij houdbare melk wordt de temperatuur nog verder opgestookt.
Houdbare melk wordt behandeld met een Ultra Hoge Temperatuur (UHT) proces, waarbij het enkele seconden wordt verhit tot een temperatuur tussen 130 en 150°C.
Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak.
Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit.
De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren.
Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.

Jolijn Frankhuizen
2025-08-07 18:38:28
Count answers
: 1
Het verschil tussen rauwe melk en melk uit de supermarkt is niet direct vermeld in de tekst, maar het verschil tussen verse melk en houdbare melk wordt wel uitgelegd. Verse melk wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit, dit wordt pasteurisatie genoemd. Houdbare melk wordt gesteriliseerd, meestal met het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT), waarbij de melk slechts enkele seconden worden verhit bij een temperatuur van 130 tot 140°C.
Het verschil tussen beide eindproducten heeft vooral met smaak te maken: na pasteurisatie is de smaak van melk nauwelijks veranderd, terwijl sterilisatie een specifieke smaak geeft. Voor de voedingswaarde maakt het niet zo veel uit of je voor verse of houdbare melk kiest, maar de vitamines nemen na sterilisatie iets af in vergelijking met pasteurisatie, met maximaal 10%. Er wordt niets vermeld over rauwe melk.

Kevin Oostveen
2025-08-07 17:39:22
Count answers
: 2
Rauwe melk kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Daarom wordt rauwe melk vrijwel altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd tijdens de verwerking tot consumentenproducten. Kinderen zijn gevoeliger voor ziekteverwekkende bacteriën dan volwassenen die al vaker hiermee in aanraking zijn gekomen. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.