Wat is de geschiedenis van de caesarsalade?

Samuel Driessen
2025-08-06 14:32:06
Count answers
: 3
De caesarsalade is een gemengde salade.
De salade is genoemd naar Cesare Cardini, een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en net over de grens in Tijuana in Mexico werkte.
De salade ontstond uit nood op een druk moment op 4 juli 1924.
Toen mensen later terugkwamen in de zaak en speciaal naar deze salade vroegen, wist Cesare dat hij iets bijzonders had.
De salade werd naar hem vernoemd, de naam heeft dus niets te maken met Julius Caesar.

Jayson Sardjoe
2025-08-06 14:31:24
Count answers
: 0
Naamgever van de salade is de Italiaans-Amerikaan kok Caesar Cardini (1896-1956).
Zijn dochter vermeldde ooit dat haar vader de beroemde Caesarsalade in 1924 maakte, toen een van zijn restaurants vanwege de viering van Independence Day (4 juli) plotseling overspoeld werd door toeristen.
De salade werd een groot succes.
En doordat verschillende sterren in Hollywood fan werden van de Caesarsalade, raakte de salade nog bekender.
Tegenwoordig is de salade wereldwijd in allerhande restaurants te verkrijgen.

Senna Simsek
2025-08-06 13:55:55
Count answers
: 3
Wat weleens wordt vergeten, is dat een van de bekendste uitvindingen van deze glorieuze stad de welbekende Caesarsalade is.
Terwijl ik aanschuif bij Caesar’s om te zien hoe Don Armando de wereldberoemde salade bereidt, vertelt hij me hoe Amerikaanse piloten op 4 juli 1924 Onafhankelijkheidsdag vierden door zich te bezatten in het restaurant van Caesar Cardini.
Deze Italiaans-Amerikaanse restaurateur, kok en hoteleigenaar uit Californië opende tijdens de drooglegging een restaurant in Tijuana.
Volgens de overlevering bereikte het restaurant die feestdag zijn volledige capaciteit.
Cardini moest improviseren en maakte een recept klaar dat hij kende van zijn Italiaanse moeder.
In Caesar’s wordt de salade in een grote houten kom gemaakt en het recept is eenvoudig.
Om te beginnen worden eidooiers gemengd met ansjovis, Dijonmosterd, knoflook, verse peper, worcestersaus, olijfolie, Parmezaanse kaas en vers geperst citroensap.
Dit mengsel wordt uitgegoten over romaanse sla en geserveerd met croutons die geroosterd zijn in knoflook en boter.
Hoe het ook zij, Restaurant Caesar’s kiest ervoor om beide mannen credits te geven voor de gastronomische trots van de stad, een poëtisch gerecht uit een tijd waarin Tijuana een schimmige plek was vanwege het drankverbod in Amerika.
Als je de kans krijgt om Tijuana bezoeken, bestel een Caesarsalade als je de echte ziel van de stad wil proeven.
De ziel die ik als kleine jongen altijd heb verdedigd tegen de vooroordelen van zowel gringo’s als Mexicanen.
Aan de andere kant, zoveel verdediging heeft de stad noch de salade helemaal niet nodig: Tijuana is badass genoeg om zichzelf te verdedigen.

Berat van Baalen
2025-08-06 13:49:21
Count answers
: 2
Nooit geweten dat de wereldberoemde Caesar’s Salad in Tijuana werd bedacht.
Ik dacht, waarschijnlijk net als velen, dat het een Italiaanse of Amerikaanse uitvinding was.
Al in de 20-ger jaren van de vorige eeuw nota bene.
Meer over de geschiedenis van de bedenker en de salade vind je hier.

Teun van den Velden
2025-08-06 13:12:45
Count answers
: 2
De Caesar salade vindt z’n oorsprong namelijk niet in het Romeinse Rijk maar in Mexico, waar een Italiaanse immigrant en restaurateur genaamd Caesar Cardini zijn Amerikaanse restaurantimperium besloot uit te breiden. Tijdens een overvolle Fourth of July in 1924 (!) ging Caesar volledig door z’n voorraad heen waardoor hij creatief moest zijn met wat er nog wel was. En dat waren romainesla, kip, brood, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, limoen en ei. Voor het dramatische effect besloot hij deze aan tafel klaar te maken.
De Caesar salade was geboren.
Hollywood
Hoe zo’n geïmproviseerde salade zijn weg vindt naar de rest van de wereld? Dat kwam volgens Caesar doordat een schrijver van Paramount Pictures zo enthousiast werd dat hij ‘m introduceerde bij vooraanstaande restaurants in Hollywood.
De ontwikkeling van de Caesar salade
De klassieker werd door de jaren heen bijgeschaafd, waarbij de ansjovis enkele jaren later een belangrijke rol kreeg toebedeeld. Ook de essentie van de dressing evolueerde door de jaren heen. Naarmate de salade geografisch gezien naar boven verschoof, werd de limoen bijvoorbeeld ingeruild voor de citroen.

Dina van Vliet
2025-08-06 12:02:54
Count answers
: 1
De caesarsalade, oftewel de caesar salad, is een Amerikaanse klassieker die, ongewoon voor een klassieker, vele gedaantes kent.
Meestal bevat de salade, in 1924 bedacht door de Amerikaan Caesar Cardini, op zijn minst de volgende ingrediënten: romainesla, croutons, parmezaan en de befaamde caesar salad dressing met knoflook, olijfolie, rauw ei en worcestersaus.
De salade zag verrassend genoeg niet in Amerika maar in Tijuana, Mexico het licht.
Tijdens de drooglegging van de jaren 1920 was Tijuana dé plek waar Amerikanen naartoe kwamen om een avondje door te zakken.
Om de koks in zijn keuken te ontzien in tijden van drukte, liet restauranthouder Caesar Cardini zijn kelners de salade direct aan de tafeltjes klaarmaken.
Tot zover is de geschiedenis van de salade in steen gehouwen.
De rest van het verhaal is wat obscuurder.
Zo zou het een stel Amerikaanse piloten of nee, een groep Hollywoodsterren of nee, de prins van Wales zijn geweest die het gerecht als allereerste voorgeschoteld kreeg.
Lees ook
- Wat is de geschiedenis van groentesalade?
- Waarom heet salade salade?
- Welke seizoensgroenten zijn er in de zomer?
- Wat maakt een salade een salade?
- Wat is de meest verkochte groente in Nederland?
- Welke groente komt van oorsprong uit Nederland?
- Wat is de geschiedenis van de huzarensalade?
- Welke groenten bij welk seizoen?
- Wat zijn echte zomergroenten?