Hoe heeft het concept van dessert zich in de loop der tijd in verschillende culturen ontwikkeld?

Dani Hoekstra
2025-07-30 23:10:31
Count answers
: 2
Het toetje heeft een lange weg afgelegd om zich uiteindelijk te verankeren in onze westerse eetcultuur. Tot en met de 18e eeuw wordt het diner in één keer geserveerd. Pas in de late middeleeuwen wordt suiker gebruikt om voeding te verrijken en krijgt het (gezoete) toetje echt zijn vaste vorm. Aangezien suiker voor velen in die tijd onbetaalbaar is, blijft het in eerste instantie en lekkernij die alleen in welgestelde kringen wordt gegeten. Maar door de ontdekking van suiker wordt het toetje een vaste waarde van het menu. Met de komst van gelatine en maizena tussen 1840 en 1865, gaat de ontwikkeling snel. In steeds meer kookboeken verschijnen recepten van pudding. In feite is dus het zuiveltoetje zoals wij het nu kennen pas in de jaren 70 echt geïntroduceerd.
Lees ook
- Wat is de geschiedenis van het dessertgerecht?
- Waar komt het concept ‘dessert’ vandaan?
- Hoe zijn desserts in de loop der tijd veranderd?
- Hebben we echt een tweede maag voor dessert?
- Hoe zit het met de psychologie van mensen die van zoetigheid houden?
- Waar komt het toetje vandaan?
- Welke cultuur eet als eerste het dessert?
- Welk dessert is trending?