:

Wat doet een boer in de herfst?

Daniel Le
Daniel Le
2025-07-22 18:05:06
Count answers : 2
0
Biologische boeren blijven zo dicht mogelijk bij de natuur, en dat zie je terug in hun werkwijze. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, en zorgen goed voor de bodem en het bodemleven. Wanneer je voor de biologische variant kiest, vindt er voldoende gewasrotatie plaats. Dat betekent dat de boer op een bepaald stuk land elk jaar een ander gewas teelt. De biologische boer doet er dus alles aan om de bodem gezond te houden. Biologische boeren telen bleekselderij zonder kunstmest, maar houden de bodem vruchtbaar met compost en mest van biologische dieren. Biologische boeren telen appels en peren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Bio-boeren zorgen ervoor dat hun kiwibessen alle tijd krijgen om hun heerlijke zoete smaak te ontwikkelen.
Joost Erhout
Joost Erhout
2025-07-22 16:50:34
Count answers : 3
0
We zijn zondag 27 november en de herfst is nu echt wel in het land. Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met het jongvee op stal te halen. De weides raken afgegeten en het wordt nat en kouder. De droogstaande koeien en hoogdrachtige vaarzen kwamen 10 dagen geleden als eersten op stal. Komende week hebben we nog 28 stuks jongvee te gaan. Het jongvee onder 1 jaar oud, die niet buiten hebben gezeten, hebben we al geschoren en doorgeschoven naar hun juiste plaats in de stal om dan de winter in te gaan. Het wordt nu meteen drukker om alle dieren gevoederd te krijgen op een voormiddag. Ik voeder dan 3 verschillende mengsels met onze voedermengwagen. Het wordt ook drukker omdat ik het jongvee nu zal insemineren. We hebben onze percelen gras nog twee maal moeten maaien ook. Op 10 oktober werden nog pakken gras geperst en de laatste zelfs op 13 november. Naast het oogsten van gras was er ook nog de maïsoogst.
Fem Aziz
Fem Aziz
2025-07-22 16:30:54
Count answers : 2
0
Gebruiken jullie de wintertijd als een "pauze" of schakelen jullie gewoon over van landbouw naar vee?
Helena Verbeeck
Helena Verbeeck
2025-07-22 15:27:37
Count answers : 1
0
In het voorjaar, zomer en de herfst, zie je de boeren altijd druk bezig op het land. Als alle percelen weer vlak liggen en de tarwe is gezaaid, is het laatste buitenwerk voor ons het opzoeken van de eindbuizen van het drainage systeem. Het is belangrijk dat de drainagebuizen goed hun water kunnen afvoeren in sloten. Drainagebuizen zorgen voor de afvoer van het water dat na een regenbui op het land terecht komt. Als er meer dan 24 uur water op een perceel staat waar al bijvoorbeeld aardappelen zijn gepoot, is de kans zeer groot dat deze aardappelen zullen gaan rotten. Een ander groot nadeel van grote hoeveelheden regen in één keer is, dat stikstof verdwijnt uit de bodem. Je kunt echter ook je drainagesysteem gebruiken om je bodem nat te houden. Dan is het belangrijk om de sloten dusdanig vol met water te zetten, dat dit in de drainagebuizen kan lopen en zo dus bij de wortels van de planten kan komen.
Johanna Marchal
Johanna Marchal
2025-07-22 14:16:09
Count answers : 1
0
Het oogstseizoen voor de andere appels. De plukkers werken in groepen, met een tractor en daarachter ‘pluktreintjes’ waar een voorraadkist op staat. Het fruit gaat direct de koelcel in of er wordt gelijk appelsap van gemaakt. Ook de maïs wordt geoogst. Deze grond blijft even ‘braak’ liggen. Als laatste worden de kiwi’s geoogst, dit is meestal pas in november, zodat de kiwi’s echt alle zonuren kunnen gebruiken om af te rijpen.
Jesse van den Bosch
Jesse van den Bosch
2025-07-22 14:16:06
Count answers : 2
0
In augustus worden de eerste gewassen alweer geoogst. Sommige gewassen worden eind van de zomer of in de herfst ingezaaid en staan de winter over, zoals wintergraan en winterveldbonen en koolzaad. Tussen de gewassen door wordt de grond bewerkt, dat kan gebeuren door te ploegen.