:

Waarom zijn biologische producten beter?

Zeynep Jacobs
Zeynep Jacobs
2025-07-22 05:49:15
Count answers : 2
0
Een nieuw Duits onderzoek heeft 37 producten uit de gangbare en biolandbouw met elkaar vergeleken. Conclusie: het aantal pesticidenresidu’s binnen de gangbare landbouw ligt een stuk hoger dan bij bio. Bij fruit lag de concentratie pesticiden gemiddeld 350 keer hoger dan bij bio, met als uitschieter kiwi’s: Daar was het verschil liefst 3.000 keer. Bij groenten lag de pesticidenconcentratie voor gangbare producten zo’n 30 keer hoger. Bovendien werden bij de biostalen nauwelijks pesticidenresidu’s teruggevonden. Was dat wel het geval, dan bleek het in meer dan 90 procent van de gevallen het gevolg te zijn van besmetting vanuit de gangbare landbouw. Het onderzoek gaf ook nog aan dat hoewel de drempelwaarden voor volwassenen nergens overschreven worden, de concentratie bestrijdingsmiddelen die in de gangbare producten gemeten werden voor baby’s te hoog liggen.
Loïs de Bruijn
Loïs de Bruijn
2025-07-22 02:56:07
Count answers : 1
0
Bij een biologisch product is tijdens de productie zoveel mogelijk rekening gehouden met mens, milieu en dierenwelzijn. Als op een product staat dat het biologisch is kun je er dus doorgaans wel vanuit gaan dat het voldoet aan de wettelijke eisen en een stuk beter is op het gebied van milieu en dierenwelzijn, in vergelijking met niet-biologische producten. Ook zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Het risico op resten van diergeneesmiddelen (zoals antibiotica) is kleiner bij biologische producten. Ook is de kans op infecties zoals salmonella bij dierenvlees kleiner, omdat de dieren minder snel geslacht worden en dus de kans hebben om over zo'n infectie te groeien.
Elisa van den Velde
Elisa van den Velde
2025-07-22 02:45:39
Count answers : 1
0
Het klopt dat biologische groenten en biologisch fruit en vlees minder kwalijke stoffen bevatten. Bioboeren krijgen alleen een keurmerk als ze in de hele productieketen op een zo natuurlijk mogelijke manier werken. Ofwel akker- en tuinbouw zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en het niet preventief toedienen van medicijnen aan slacht- en melkvee. Voor bewerkte producten, of het nu koekjes zijn, soep of de biologische voeding voor uw hond, geldt bovendien dat ze maximaal voor vijf procent uit niet-biologische ingrediënten mogen bestaan. Er zijn soms wel kleine verschillen, zoals dat biologische tomaten soms meer kalium bevatten en biologische zuivel soms meer goede vetzuren, bètacaroteen en vitamine E bevat.
Ilse Çiçek
Ilse Çiçek
2025-07-22 01:37:48
Count answers : 1
0
Biologisch voer lijkt gezonder voor kippen. De tweede generatie kippen die op biologisch voer werd gezet, herstelde eerder van ziektes dan de kippen die regulier voer kregen. Dat zou erop duiden dat biologisch voedsel goed is voor de gezondheid. Er zijn dus aanknopingspunten dat biologisch voedsel iets doet met de gezondheid bij mensen, maar helemaal bewezen kunnen we het nog niet noemen. Maar hoe zit het dan met pesticiden. Voor biologisch verbouwde groente en fruit gelden nog striktere regels dan voor reguliere gewassen. Zo mogen er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dat die regels effect hebben op hoeveel bestrijdingsmiddel er achterblijft op je groente en fruit, blijkt uit rapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Van alle onderzochte monsters werd bij 2,8 procent geconstateerd dat de gestelde limiet overschreden werd. Bij biologische gewassen was dit 0,9 procent. En in een Zweeds onderzoek kregen proefpersonen 500 gram groente en fruit per dag te eten. De groep die de biologische variant kreeg, had een zeventig keer kleinere kans om aan bestrijdingsmiddelen te worden blootgesteld dan de groep die regulier voedsel kreeg.
Oscar Wolters
Oscar Wolters
2025-07-22 01:28:45
Count answers : 4
0
Omschakeling naar meer biologische landbouw in Nederland leidt tot een substantiële reductie van broeikasgassen, nitraatuitspoeling en ammoniak per hectare en draagt zo bij aan een toekomstbestendige landbouw en betere natuur. Een groter areaal biologisch draagt bij aan vermindering van de broeikasgasemissies van zowel akkerbouw als melkveehouderij. De biologische melkveehouderij heeft een lagere veebezetting per hectare, gebruikt minder krachtvoer dan gangbaar en gebruikt geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Meer biologische landbouw draagt bij aan het versterken van de natuur in Nederland. Dat komt door lagere ammoniakemissies, lagere nitraatuitspoeling, lager antibioticagebruik en gewasbescherming en hogere biodiversiteit op bio-bedrijven.