:

Waarom is het goed om biologische producten te gebruiken?

Sofia de Bruin
Sofia de Bruin
2025-07-22 05:02:51
Count answers : 2
0
Dat die regels effect hebben op hoeveel bestrijdingsmiddel er achterblijft op je groente en fruit, blijkt uit rapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Van alle onderzochte monsters werd bij 2,8 procent geconstateerd dat de gestelde limiet overschreden werd. Bij biologische gewassen was dit 0,9 procent. En in een Zweeds onderzoek kregen proefpersonen 500 gram groente en fruit per dag te eten. De groep die de biologische variant kreeg, had een zeventig keer kleinere kans om aan bestrijdingsmiddelen te worden blootgesteld dan de groep die regulier voedsel kreeg. Ook dierstudies werden door het Zweedse onderzoeksteam geanalyseerd. De tweede generatie kippen die op biologisch voer werd gezet, herstelde eerder van ziektes dan de kippen die regulier voer kregen. Dat zou erop duiden dat biologisch voedsel goed is voor de gezondheid. Daaruit bleek dat de kinderen van vrouwen die alleen biologische zuivelproducten tot zich namen, een 36 procent kleinere kans hadden op eczeem in de eerste twee jaar van hun leven. Volgens de onderzoekers komt dat omdat biologische zuivel de aanmaak van vetzuren in de borstmelk stimuleert.
Olaf Coolen
Olaf Coolen
2025-07-22 02:59:45
Count answers : 1
0
Bij biologische producten is het risico op residuen van bestrijdingsmiddelen veel kleiner dan bij conventionele landbouw. Het is beter voor jouw gezondheid en voor die van de landbouwers. Biologische landbouw staat ook geen chemische meststoffen, genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en groeihormonen toe. Biologische landbouw maakt geen gebruik van schadelijke synthetische producten die de bodem en het water vervuilen. Deze landbouwvorm is gebaseerd op technieken die een grotere biodiversiteit en vruchtbaarheid van de bodem bevorderen, zoals het behoud van heggen of weinig of niet ploegen. Biologische landbouw gebruikt gemiddeld 20% minder energie dan conventionele landbouw en stoot minder broeikasgassen uit, maar slaat ook meer CO2 op in de bodem.
Hamza Koning
Hamza Koning
2025-07-22 02:49:34
Count answers : 1
0
Biologische landbouw vormt een duurzaam alternatief voor reguliere landbouw omdat er hierbij wel 50% minder energie en bemesting wordt gebruikt. Biologisch eten bevordert niet alleen de gezondheid van de natuur, maar ook jouw eigen welzijn. Zo zitten er minder resten van pesticiden en stikstof op biologisch geteelde producten. Daarnaast bevatten biologische producten geen kunstmatige toevoegingen zoals geur- en smaakstoffen, en veel minder conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen. Door voor biologische producten te kiezen, draag je zelf je steentje bij aan biodiversiteit: biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom namelijk met zo’n 30%. Bij biologische landbouw is de opbrengst soms wat lager, maar wordt er gekeken naar de resultaten op lange termijn. Zo zijn er in een biologische bodem wel zo’n 80% meer regenwormen te vinden, die organische stoffen afbreken en mineralen beschikbaar maken voor planten. Biologisch eten is goed voor je lijf, goed voor de wereld en vooral heel lekker!
Maja Spiegelmaker Spanjaard
Maja Spiegelmaker Spanjaard
2025-07-22 01:00:15
Count answers : 4
0
Biologische landbouw houdt rekening met de draagkracht van de aarde. Bio hanteert het voorzorgsprincipe waarbij chemie, antibiotica en hormonen zo veel mogelijk worden geweerd, vanwege het niet gekende effect ervan op lange termijn voor mens, dier en natuur. En géén GMO's. Door biologisch te eten verminder je bovendien sterk de hoeveelheid chemicaliën en andere toxische stoffen die je via voeding binnenkrijgt, wat natuurlijk op de lange termijn beter is voor je gezondheid. Alleen biologisch geteelde gewassen bevatten actieve plantenstoffen, zoals salvestrolen. Biologische groenten krijgen geen hulp van gewasbeschermers en moeten zichzelf verdedigen tegen indringers. Zij maken daardoor bijvoorbeeld meer antischimmelstoffen aan. Een voorbeeld hiervan zijn salvestrolen. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Deze bittere stoffen hebben een kankerremmende werking. Ook bevatten biologische gewassen meer antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Betere kwaliteit en smaak door minder stikstof in de bodem. De kwaliteit en smaak van verse, natuurlijke producten wordt mede bepaald door stikstof. In biologische bodem komt stikstof langzaam vrij in planten, waarna zij op een rustig, natuurlijk tempo kunnen groeien. Een bodem die regelmatig wordt bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen bevat vele malen meer stikstof, waardoor fruit en groenten een stuk sneller groeien, ( = geforceerd worden) wat de kwaliteit niet persé ten goede komt