:

Wat is de Franse mentaliteit?

Kiki Koning
Kiki Koning
2025-07-20 01:51:17
Count answers : 2
0
Fransen zijn gewend om in het bad te gaan zitten en de douchekop in hun hand te houden terwijl ze zich wassen. In Parijs en andere Franse steden stoppen de meeste automobilisten pas als een voetganger zich echt op het zebrapad heeft begeven. In de meeste landen stoppen automobilisten als er een voetganger in de buurt van een zebrapad staat te wachten. Ook al begin je nog niet meteen te praten, zo wordt onmiddellijk duidelijk gemaakt wie belt: de gebelde. In Frankrijk geven (jongere) mensen elkaar al meteen la bise als ze zich aan elkaar voorstellen. Allô of bonjour, is alles wat je te horen krijgt.
Jayson Sardjoe
Jayson Sardjoe
2025-07-20 00:25:53
Count answers : 0
0
De Franse stijl wordt gekenmerkt door tact en indirectheid, de voorkeur voor logica en gevoel voor hiërarchische relaties. Tact en indirectheid In Frankrijk worden tact en indirectheid gezien als beleefd, terwijl een directe communicatiestijl juist vaak ervaren wordt als simplistisch en minder intelligent. Je begint een vergadering met small talk totdat de Fransen aangeven dat ze over zaken willen praten. Fransen starten onderhandelingen vaak met het geven van informatie over de organisatie en cijfers. De Fransen houden van abstracte gedachten, theorieën, formules, logica en analyse. Ook al is een Fransman het voor het grootste deel met je eens, dan nog zal hij het onderwerp van alle kanten willen bekijken, je in de reden vallen en de mening willen van ieder aanwezig individu. In Frankrijk is hiërarchie belangrijk. Dat merk je aan een aantal zaken: Onderhandelingen en besluitvormingsprocessen duren lang, omdat knopen boven in de organisatie worden doorgehakt. Als er een hooggeplaatste manager aanwezig is bij een bijeenkomst, verloopt de bijeenkomst formeler en wordt er weinig ter discussie gesteld.
Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-07-19 22:28:15
Count answers : 3
0
Een formele houding Fransen worden door de doorgaans directe en joviale Nederlanders vaak als arrogant en afstandelijk ervaren. Dit komt deels omdat Fransen in hun omgang veel formeler zijn. Uiteraard wil het gebeuren dat naaste collega’s die op dezelfde hiërarchische trap zitten elkaar tutoyeren en bij de voornaam aanspreken, maar verstandig is om daarmee te wachten tot de gesprekspartner het zelf aangeeft. Zowel in het bedrijfsleven als in de overheid geldt in Frankrijk een sterke hiërarchie. Vaak geven mijn cursisten aan dat zij tijdens overleggen ‘genegeerd’ worden en zich niet gehoord voelen. Zij missen het Nederlandse pragmatisme waarbij iedereen zijn zegje mag doen en naar een compromis gezocht wordt. In Frankrijk speelt het gesprek zich af tussen partners van hetzelfde niveau en op dat niveau wordt de beslissing uiteindelijk ook genomen. Zie dit niet als een persoonlijke afwijzing, maar als een cultuurverschil. Van de Fransen wordt gezegd dat ze chauvinistisch zijn. Zij communiceren alleen in het Frans en praten graag over de Franse cultuur, natuur, rijke geschiedenis, actualiteit en gastronomie.