Wat doet wijn met een gerecht?

Elizabeth van den Velden
2025-07-19 11:05:34
Count answers
: 1
Wijn is een prima smaakmaker die je in de meest uiteenlopende gerechten kan gebruiken. Wijn doet meer dan wat extra aroma’s toevoegen, het haalt ook verrassende smaken in andere ingrediënten naar boven. Rode wijn geeft je gerechten extra fruitigheid terwijl een witte wijn een frisse toets toevoegt.
Het is een misvatting dat alle alcohol als residu in je gerecht blijft zitten. Er blijft na het koken wel een beetje alcohol achter, maar daar zal je echt niet dronken van worden. Hoe langer iets kookt, hoe minder alcohol er overblijft. Wil je op veilig spelen? Weet dan dat na twee en een half uur sudderen, zoals bij een stoofpotje, slechts 5% van de alcohol niet verdampt is.
Elke wijnsoort heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Als je bijvoorbeeld een stoofpotje met wild maakt, mag je gerust een volle cabernet sauvignon gebruiken of zelfs een porto! Een Zuid-Afrikaanse wijn met een robijnrode kleur, intense aroma’s van rode en zwarte bessen met een vleugje mint en mooi verweven hout van de vatrijping. Maak je een dessert met rode wijn, opteer dan eerder voor een lichtere, fruitige wijn, zoals een merlot. Een 100% merlot uit Languedoc Roussillon met veel aroma’s van rode vruchten zoals aardbeien en rode bessen. Een stijlvolle en genereuze alleskunner.

Nout van Wijk
2025-07-19 09:29:38
Count answers
: 1
Sommige mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in een stoofpotje.
Het kan er wel voor zorgen dat er alcohol in je gerecht komt.
Alcohol verdampt bij 78,4°.
Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is.
Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over.
Hoewel de hoeveelheden soms minimaal zijn raden we voor de zekerheid dit soort gerechten af voor risicogroepen, zoals mensen met een verslavingsprobleem, zwangeren en kinderen.
Houd ook rekening met mensen die om andere redenen ervoor kiezen om geen alcohol drinken.

Jayda Sanders
2025-07-19 06:33:51
Count answers
: 4
Wijn kan verschillende effecten hebben op een gerecht. Spinazie bij zaware rode wijnen is bijvoorbeeld geen goede combinatie, omdat beide veel tannine bevatten, wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt. Ook gerookte zalm met sauvignon blanc is geen goede keuze, omdat het gerookte, rijpe, filmende karakter botst met de strakke, frisse Sauvignon, waardoor die naar metaal zal smaken. Daarnaast is het niet aan te raden om een dessert te combineren met een droge wijn, omdat tegen het zoete van een dessert geen enkele droge wijn op kan. Bovendien kunnen krachtige rode wijnen met uitgesproken kaas zoals munster of camembert een ijzerachtige smaak krijgen, omdat de taninne in de wijn botsen met de kaas.
Lees ook
- Wat doet wijn in een gerecht?
- Waarom moet je wijn proeven in een restaurant?
- Waarom wijn bij eten?
- Hoe noem je iemand die veel van wijn weet?
- Wat zijn de voordelen van wijn?
- Waarom moet je in restaurants de wijn proeven?
- Waarom is het belangrijk om wijn te proeven?
- Wat doet wijn met eten?
- Hoe noem je iemand die veel wijn drinkt?