:

Waarom moet je wijn proeven in een restaurant?

Robin van de Ven
Robin van de Ven
2025-07-19 09:25:51
Count answers : 0
0
Je proeft een wijn namelijk niet om te beoordelen of je de wijn lekker vindt, je proeft de wijn om te beoordelen of de wijn geen ‘fout’ bevat. De meest voorkomende fout in een wijn is namelijk: kurk. Het idee is dus niet dat je de wijn proeft om te beoordelen of je de wijn lekker vindt. Als je de wijn van tevoren niet geproefd hebt, heb je eigenlijk geen poot om op te staan als blijkt dat de wijn echt fout is. Proef de wijn altijd in een restaurant, en bij twijfel vraag de mening van het bedienend personeel.
Amira Meyer
Amira Meyer
2025-07-19 05:51:46
Count answers : 1
0
In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Problemen met wijn zijn tegenwoordig gelukkig schaars, dankzij de zorg die de wijnmakers besteden aan de wijn tijdens productie, en de zorg die de restaurants besteden aan de juiste opslag van de wijn. Problemen kunnen helaas niet altijd worden uitgesloten. Het meest voorkomende probleem is kurk in de wijn, echter in uitzonderlijke gevallen kan ook oxidatie of nagisting de wijn beïnvloeden.
Liz Polat
Liz Polat
2025-07-19 04:52:09
Count answers : 4
0
Vraagt u zich af waarom sommeliers u laten proeven van een fles wijn alvorens u een vol glas krijgt? Bij de aankoop van wijn, olie, olijven of andere zaken die een specifieke smaak hebben, heeft de koper – dus u als klant in het restaurant - steeds het recht om te proeven alvorens de koop ontstaat. Deze regel is ontstaan omdat elke fles wijn, olie en olijf een andere, unieke smaak heeft. U mag na het proeven de fles wijn nog weigeren. U moet daar wel een duidelijk reden voor hebben. Bijvoorbeeld dat de smaak te kurkachtig is of dat de wijn niet smaakt zoals deze zou moeten smaken.