Wat zijn de specialiteiten van Amsterdam?

Gijs van de Wal
2025-06-09 02:15:16
Count answers: 0
En omdat liefde door de maag gaat: wat te denken van de volgende typisch Amsterdamse specialiteiten?
1. Ademin
2. Amsterdam bier
3. Amsterdammertjes (banket)
4. Amsterdammertjes (chocolade)
5. Amsterdams Rood (bessenjenever)
6. Amsterdams Zwart (roggebrood)
7. Augurken
8. Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt)
9. Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam
10. Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund)
11. Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ
12. Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam
13. Boekende flensjes (Bredero)
14. Boerenkoolstampot
15. Bolussen
16. Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees)
17. Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje)
18. Broodje Sal Meijer
19. Burger (ham/kaas/paprika)
20. Cement KLIK
21. Citroentje mer suiker
22. Cocktail (Amsterdams drankje)
23. Damrakker (donker meergranenbrood)
24. Droge worsten Brandt & Levie
25. Duivekater (ovaal feestbrood)
26. Eberhardjes (hartvormige koekjes)
27. FEBO-kroket
28. Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam
29. Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag)
30. Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus
31. Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar)
32. Hagelslag
33. Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes)
34. Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat
35. Hema Worst
36. Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’,
37. Hete boontjes
38. Hoerenkoekjes
39. Jam en chutney van Potverdorie
40. Jamathi, een brommer die ontworpen was door Jan Thiel en Martin Mijwaart
41. Jenever
42. Joodekoeken (bakkerij De Joode)
43. Jordanees (roodbruin meergranenbrood)
44. Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wannée)
45. Kaantjes
46. Kaas ‘old Amsterdam’
47. Katjesdrop
48. Kletskoppen
49. Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen))
50. Kopstoot Korstjes (koek)
51. Krootjes (karoutjes)
52. Leverworst
53. Likeuren
54. Luilakbollen (kadetachtige bolletjes)
55. Mangelen (gezeefd)
56. Meisjes (koek)
57. Moesselientje met slagroom,
58. Mokums broodje bal KLIK
59. Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker
60. Mokums kaasplankje
61. Mokums knip volkoren
62. Muntdrop
63. Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek
64. Nogapunten
65. Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus)
66. Okkies
67. Paasbrood
68. Pepernoten
69. Pikketanusie
70. Pindakaas bakkerij Hartog
71. Polkabrokken
72. Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch)
73. POTVERDORIE! Jam van overtollig fruit,
74. Rolmops
75. Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood)
76. Secretariskoek (gebak)
77. Slagroomijs van vd Linde, Nieuwendijk
78. Sloterdijks krentenbrood (

Elizabeth Köster
2025-06-09 02:12:26
Count answers: 0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost.
Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker met gekookte lever en pekelvlees.
Tafelzuur van Kesbeke is het beste tafelzuur, met gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken en piccalilly.
FEBO-Kroket is het koninkrijk van de kroket, met verse kroketten elke dag gemaakt in de muur van Febo.
Duivekater is een traditioneel recept met verwarmde roomboter, citroenschil en melk.
Amsterdamse Koggetjes of nougatines zijn boterig en zoet, met stukjes nougat.
Kopstootje is bier met een borrel ernaast, een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever.
Oesters van Nam Kee zijn gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui.
Slagroomijs van Van der Linde is ambachtelijk slagroomijs.
Hartogs volkorenbrood is lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het al meer dan 100 jaar bakken.

Kevin Sahin
2025-06-09 02:02:05
Count answers: 0
Romantisch tafelen, een snelle hap of een lekker wijntje? Amsterdam heeft het allemaal, van bruine kroeg tot gezellige proeflokalen en van chique restaurants tot friettenten. Wat dacht je van een uitgebreide rijsttafel, een Indiase thali of een pittige Thais driegangenmenu of heb je liever een puntzak Vlaamse friet, Spaanse tapas of een broodje kroket? Er zijn zoveel grand cafes, restaurants en bruine kroegen in Amsterdam dat het moeilijk is een keuze te maken.

Pippa Perck
2025-06-08 22:08:54
Count answers: 0
Amsterdam viert dit jaar haar 750-jarig bestaan. Een jaar lang worden er festiviteiten georganiseerd om de stad extra in het zonnetje te zetten en ook op culinair gebied valt er genoeg mee te vieren.
Van iconische Amsterdamse hapjes tot tijdloze klassiekers op de menukaarten van de stad: dit zijn de lekkerste dingen die je kunt eten en drinken in de hoofdstad.
Deze lekkernijen mag je niet missen:
Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde.
Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman.
Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel.
Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd.
Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast.
Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gingersmaak.
Door de jaren heen zijn er gerechten die het eeuwige menu van de stad hebben gehaald.
Dit zijn een paar klassiekers die je nog steeds kunt bestellen:
Huzarensalade van Rijsel: een nostalgisch gerecht dat bij het geliefde restaurant Rijsel naar een hoger niveau wordt getild.
Sticky toffee pudding (Cradam/Loetje): een Brits nagerecht dat in Amsterdamse handen onweerstaanbaar lekker wordt.
Rode biet millefeuille van RIJKS/Joris Bijdendijk: een modern gerecht waarin de eenvoud en kwaliteit van de Nederlandse keuken schittert.
Oesters van Nam Kee: oesters eten in Amsterdam? Dan moet je bij Nam Kee zijn, een begrip in de stad.
Kaasfondue van Café Bern: smeuïg, romig en perfect voor een knusse avond.
Appeltaart van Winkel 43: misschien wel de beroemdste appeltaart van Nederland.
Knapperige korst, dikke appelvulling, perfectie in een punt.
Gözleme van de Ten Katemarkt: verse, handgemaakte Turkse flatbreads gevuld met kaas, spinazie of vlees.
Filet americain van Slagerij Louman: al generaties lang maakt deze slager een van de beste filet americains van de stad.
Typisch Amsterdamse plekken
Naast gerechten en hapjes zijn er ook plekken die niet mogen ontbreken in deze culinaire ode aan Amsterdam:
Van Dobben: een broodje kroket van Van Dobben is een must voor iedereen die de stad bezoekt.
Brouwerij ’t IJ: gevestigd in een oude molen, deze brouwerij heeft een iconische status bereikt met bieren zoals de Zatte en de Natte.
Holtkamp: bekend om hun goddelijke tompouces en garnalenkroketten.
Café de Wetering: een intieme kroeg waar je bij een knapperend haardvuur geniet van een goed glas wijn of een biertje.
Hofleveranciers: sommige Amsterdamse zaken hebben al generaties lang een speciale band met de stad.
Denk aan Patisserie Kuyt, slagerij Woorts en de legendarische delicatessenwinkel Caulils.