Wat is de geschiedenis van de Franse brasserie?

Elisa van den Velde
2025-07-14 07:17:14
Count answers
: 1
De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke "brasserie" in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming. Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten als drinken.

Stefan Wolters
2025-07-14 05:40:43
Count answers
: 6
Een brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken.
De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd.
Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen.
Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke “brasserie” in Parijs.
Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming.
Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten en drinken.
Kenmerkend voor de Parijse brasserie is ook dat men er steeds dezelfde schotels à la carte kan eten.
Een brasserie is ‘naar buiten gekeerd’.
Dat zie je ook in de omschrijving hierboven terug: een ruime zaal met grote vensters en vaak een terras.

Ivan van Venrooy
2025-07-14 03:29:58
Count answers
: 0
Een brasserie en een bistro lijken wel een beetje op elkaar, want een brasserie is ook een ‘makkelijke’ en laagdrempelige eetgelegenheid, maar niet altijd even goedkoop. Oorspronkelijk stamt de brasserie af van het Duitse Brauhaus, een brouwerij met een café. De eerste Franse zaken ontstonden in de Elzas en daar kregen ze de Franse benaming ‘brasserie’.

Laura Malik
2025-07-14 02:20:16
Count answers
: 2
Parijse bistro's zijn niet alleen plekken om te eten; ze weerspiegelen een duurzame cultuur, geschiedenis en traditie. Een ervan gaat terug tot de 19e eeuw, de periode van de Russische bezetting van Parijs. Volgens een plaquette in het restaurant "La Mère Catherine" in Montmartre in 1814, riepen Russische Kozakken vaak "Bistro!" (Russisch: "быстро!"), wat "snel!" betekent, om snel bediend te worden. Deze populaire anekdote suggereert dat Parijzenaars de term overnamen om hun "buvettes" aan te duiden. De hypothese van Russische oorsprong, hoewel historisch ongegrond, heeft vaak de voorkeur van historici en fans van Parijse legendes. Het roept het tumultueuze verleden van de stad op, gemarkeerd door de bezetting van het Russische leger van tsaar Alexander I. Naast de mysterieuze oorsprong blijft de "bistro" een pijler van de Parijse cultuur.
Lees ook
- Wat was restaurant Amsterdam vroeger?
- Wat is bistro eten?
- Wat is de geschiedenis van Bistro?
- Wat is het verschil tussen een Franse bistro en een Franse brasserie?
- Wat is het oudste restaurant van Amsterdam?
- Wat is het 17e-eeuwse restaurant in Amsterdam?
- Wat is een bistro in eten?
- Wat betekent "bistro