:

Wat is typisch eten?

Amira Meyer
Amira Meyer
2025-07-11 22:23:06
Count answers : 1
0
Op deze pagina staat een lijst van typisch Nederlandse gerechten en etenswaren, die oorspronkelijk uit Nederland komen, in Nederland of een deel daarvan populair zijn of waren, of in Nederland op een eigen manier worden gebruikt of bereid. Voorbeelden zijn Amsterdamse ui, Andijviestamppot, Anijshagel, Anijskrollen, Appelbollen, Appelflappen, Appelmoes, enzovoort. Verder heeft Nederland een grote variëteit aan typische gerechten en etenswaren zoals bijvoorbeeld Bamischijf, Berenklauw, Beschuit met muisjes, Bieten, Bietenstroop, Bitterbal, Bitterkoekje, enzovoort. Ook heeft de Nederlandse keuken een grote verscheidenheid aan lekkernijen zoals Duivekater, Eierbal, Eieren in een holletje, Eierkoek, Erwtensoep, Filet americain, Fladderak, Flensjestaart, Fritessaus, Frikandel, en meer. Kortom, Nederland heeft een omvangrijke en gevarieerde keuken.
Evi Demirel
Evi Demirel
2025-07-11 19:37:06
Count answers : 1
0
Typisch eten in Texas is onder andere BBQ, met name ribs of brisket. Een ding is zeker: Texas BBQ is altijd low and slow. Broodje hamburger van de barbecue Bavette met uienchutney Texas ligt in het zuiden van de Verenigde Staten, grenzend aan Mexico, en dat proef je terug in de keuken. Terwijl de Mexicaanse keuken licht is, met veel gebruik van verse kruiden en groentes, citrus, vis en maïs, is de Amerikaanse Tex-Mex een zware variant met veel bonen, vlees en tortilla’s, gebruikt als fajita’s, taco’s of quesadilla’s. Wat wij in Nederland Mexicaans eten noemen, is in feite Tex-Mex, oftewel Texaans-Mexicaans. In Nederland hebben we een echte broodcultuur, in Texas geldt een taco-verslaving. Als ontbijt met roerei en kip, als lunch met vis, vlees, knapperige salades en heerlijke sauzen. De gemiddelde Amerikaan is gek op frituren, en in Texas neemt deze gewoonte ongekende vormen aan. Schrik niet als je tomaten bestelt en deze gefrituurd in dik beslag aan je geserveerd worden. Belegde broodjes, candy bars, varkenshuid (chicharrón), donuts met bacon en wat eigenlijk niet: knapperig gepaneerd komt het uit het vet. Chili con carne, oftewel pepers met vlees, geldt als de grote trots van de Texaanse keuken, natuurlijk met invloeden uit Mexico. In Texas worden geen bonen toegevoegd en wordt niet altijd gehakt gebruikt, maar rustig gestoofd rundvlees. Pas op: pittig betekent hier bloedheet. Het lijkt een beetje op onze schnitzel: een gefrituurde filet met knapperige paneerkorst. Gefrituurde kip kom je overal tegen in Amerika, maar in Texas zijn ze trots op ‘hun’ uitvinding Chicken Fried Steak. Geserveerd met aardappelpuree en (een klein beetje) groente staat dit gerecht op vele menukaarten. Pecan Pie wordt warm geserveerd, liefst met een bolletje ijs, en komt zowel uit de horeca-keuken als uit de ovens van de thuiskoks.