:

Welke gerechten passen goed bij bier?

Marit Dogan
Marit Dogan
2025-10-16 08:59:00
Count answers : 35
0
Bier kan uitstekend samengaan met eten. In veel gevallen past bier bij meer gerechten en smaken dan wijn. Als aperitief, bij vlees en vis, bij nagerechten en zelfs als digestief. Een sour met een frikandelletje mayo is dan ook een prima combinatie. Bij een witvis kun je prima een Weizen schenken. Bij kruidige spareribs kun je een wat zwaarder, kruidiger bier serveren, zoals een tripel of een barley wine. Een mooie steak van de BBQ, met een goede korst, heeft geroosterde en karamelsmaken. Dat kan heel goed samen met een zuur en fruitig bier. Een klassiek voorbeeld van contracterende smaken is een oester samen met een stout: het ziltige van de oester smaakt heerlijk bij de geroosterde en chocoladesmaken van de stout. Onze non-alcoholische bieren passen goed bij lichte gerechten zoals een Caesar salade, visgerechten, of lichte kazen. Pizza’s en IPA zijn een ding, maar je moet gaan proeven wat waarbij past. Bockbier smaakt goed bij een stoofpotje, een quadrupel ook trouwens. Stouts zijn op zichzelf mooie toetjes, maar doen het ook lekker bij een romige cheesecake. Of een kaasplankje met een mooie blauwschimmelkaas. En ook daar past een quadrupel goed bij.
Bente Cicilia
Bente Cicilia
2025-10-16 07:11:42
Count answers : 38
0
Als aperatief is een licht speciaalbiertje heerlijk dat de eetlust opwekt. Denk hierbij aan: lager, brut bier, lichte blonde bieren, session IPA, een fruitbier of American Wheat ale. Bij een voorgerecht zijn wat lichtere bieren lekker. Een witbier of weizen past goed bij een voorgerecht met vis. Een saison past goed bij een voorgerecht met vlees. Bij een vegetarisch gerecht komt een amber bier mooi van pas. Voor een tussengerecht is van belang dat een warme soep niet gecombineerd mag worden met bier. Een koude soep zoals gazpacho kan gecombineerd worden met een witbier of een lichte blond. Voor het hoofdgerecht zijn diverse bieren mogelijk, afhankelijk van de smaken bij het hoofdgerecht. Voor vleesgerechten zijn amber, dubbel, quadrupel of een kruidige tripel ideaal. In het bijzonder zijn kruidige bieren zoals een bock lekker bij wildgerechten. Voor visgerechten zijn witbieren, weizen bieren, saison bieren, licht bittere IPA bieren en fruitige tripels het lekkerst als bier-spijs combinaties. Voor vegetarische hoofdgerechten geldt: een kruidig gerecht is lekker met een bock, amber, saison of tripel. Een fruitig/fris gerecht is lekker met een witbier, weizen, frisse IPA of frisse blond. Als dessertbier zijn er een aantal mogelijkheden. Bij een kaasplankje smaakt een barley wine of een zoetige tripel het beste. Bij een gerecht met chocolade of ijs kan je het beste gaan voor een stout, porter of een quadrupel. Bij een gerecht met veel fruit zoals een fruitsalade kun je het beste gaan voor een fruitig bier zoals een sour, fruit ale of een dubbel IPA. Wat ons betreft is er maar een unieke biersoort om de avond mee af te sluiten, barrel aged bier.

Lees ook

Wat gebeurt er als je bier aan recepten toevoegt?

Giet de gewenste hoeveelheid bier beetje bij beetje bij het vlees. Als je het wel in één keer in de Lees meer

Wat is het beste bierbrouwpakket?

De aanbieders van bierbrouwpakketten zijn Brewferm, Kingdom Brew, monkey, Brouwpunt, Simpelbrouwen, Lees meer

Quinten Franse Storm
Quinten Franse Storm
2025-10-16 05:58:42
Count answers : 32
0
Wit- en tarwebieren passen goed bij lichte, verfrissende gerechten, zoals salades en zeevruchten. Hoppige bieren, zoals IPA’s, passen goed bij kruidige of smaakvolle gerechten. Moutige bieren, ofwel amberkleurige of bruine bieren, passen goed bij hartige gerechten, zoals gegrild vlees. Donkere bieren, zoals stouts of porters, vullen stevige gerechten aan. Zure bieren matchen uitstekend met zoete en zoute gerechten.