Bier kan uitstekend samengaan met eten, in veel gevallen past bier beter bij meer gerechten en smaken dan wijn.
Bier biedt een breed scala aan smaken afkomstig van mout, hop, gist en soms zelfs het water, plus eventuele andere ingrediënten die de brouwer toevoegt.
Een zuur bier ‘snijdt’ ook nog eens makkelijk door vet heen: dus zure bieren en vette gerechten gaan goed samen.
De intensiteit van het gerecht en het bier moet je op elkaar afstemmen.
Je kunt smaakhaakjes creëren door bieren te schenken waar kruiden inzitten die ook in je gerecht zitten.
De fruitigheid en bitterheid van de hoppen doen het vaak goed bij pizza’s of pittig Aziatisch eten.
Pas wel op: de bitterheid van de hop kan de pittigheid van het gerecht ook versterken.
Je kunt ook proberen om met contrasterende smaken te werken.
Een klassiek voorbeeld van contrasterende smaken is een oester samen met een stout: het ziltige van de oester smaakt heerlijk bij de geroosterde en chocoladesmaken van de stout.