:

Wat zijn de nadelen van het eten van insecten?

Imran Timmermans
Imran Timmermans
2025-10-16 02:39:57
Count answers : 30
0
Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen. De kweek-, verwerkings- en bewaarcondities zijn in grote mate bepalend voor de voedselveiligheid van eetbare insecten. Door een aangepaste hittebehandeling zoals sterilisatie kunnen de meeste micro-organismen vernietigd worden, maar dit gebeurt niet altijd. De risico’s bij consumptie van insecten uit wildvang zijn groter dan bij insecten die in een gestandaardiseerde omgeving gekweekt worden. Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt en schelp- en schaaldieren zijn mogelijk ook allergisch voor insecten, bijvoorbeeld meelwormen en kleine meelwormen. Aanhangsels zoals poten en vleugels kunnen de darmen perforeren en moeten dan ook voor de consumptie verwijderd worden. Het wordt ten stelligste afgeraden insecten in het wild in te zamelen, zelf insecten te kweken of insecten aan te kopen bij kwekers van insecten bestemd als vis- of vogelvoer, als voeder voor reptielen en andere insectivoren, waarbij het kweekproces geen rekening houdt met mogelijke gevaren in geval van humane consumptie.