:

Welk eten is typisch Amsterdams?

Liz Polat
Liz Polat
2025-06-06 14:45:07
Count answers: 0
1) Stroopwafels Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. De stroopwafels bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd, bijvoorbeeld door ze even bovenop je kop thee of koffie te leggen. De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat (Kalverstraat). 9) Jodenkoek Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; de Jodenkoek. De Jodenkoek is lekker zoet en bestaat uit een combinatie van bloem, suiker en boter (of margarine). Deze koeken zijn gewoon te koop in de supermarkt of te vinden bij de bakkerij op de hoek.
Koen Verheuvel
Koen Verheuvel
2025-06-06 13:36:04
Count answers: 0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Tafelzuur van Kesbeke is het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket, want de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Duivekater is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven. Amsterdamse Koggetjes of nougatines zijn boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. Een kopstootje is niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot, bier met een borrel ernaast. Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam, niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt. Slagroomijs van Van der Linde, in deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Hartogs volkorenbrood is een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is.
Ella Giselmeyer
Ella Giselmeyer
2025-06-06 12:55:10
Count answers: 0
De koggetjes zijn bijvoorbeeld Amsterdamse koekjes, genoemd naar de middeleeuwse koopvaardijschepen ('koggen') die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen. Bij de slager koopt u de stevige Amsterdamse leverworst of Ossenworst, een delicatesse die haar oorsprong vindt in de zeventiende eeuw. Aan de Joodse cultuur dankt Amsterdam vele culinaire specialiteiten, zoals de 'Amsterdamse uien'. Dit zijn zilveruitjes van fors formaat, ingelegd in het zuur die door een speciaal procédé een gele kleur krijgen. Verder is er natuurlijk nog de typische Amsterdamse bitterbal en kroket. En tot slot de Hollandse augurk, kaas of een lekker harinkje.