Wat is typisch Amsterdams eten?

Laurens Tamsma
2025-06-06 11:01:32
Count answers: 0
Eberhardjes staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast. Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak.

Mats Nguyen
2025-06-06 11:01:27
Count answers: 0
Er zijn een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben.
De stroopwafels bestaan uit twee dunne wafels met in het midden een laag stroop en zijn het lekkerst als deze een beetje zijn opgewarmd.
Ingrediënten van Stamppot zijn: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst.
Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland.
Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO.
Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje.
Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas.
De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en is het kleine broertje van de beroemde kroket.
In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen.
De Jodenkoek is lekker zoet en bestaat uit een combinatie van bloem, suiker en boter (of margarine).
De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam.

Mustafa Peeters
2025-06-06 09:42:24
Count answers: 0
Typisch Amsterdamse specialiteiten zijn onder andere
Amsterdammertjes (banket)
Amsterdammertjes (chocolade)
Amsterdams Rood (bessenjenever)
Amsterdams Zwart (roggebrood)
Augurken
Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt)
Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam
Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund)
Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ
Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam
Boekende flensjes (Bredero)
Boerenkoolstampot
Bolussen
Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees)
Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje)
Broodje Sal Meijer
Burger (ham/kaas/paprika)
Cement KLIK
Citroentje mer suiker
Cocktail (Amsterdams drankje)
Damrakker (donker meergranenbrood)
Droge worsten Brandt & Levie
Duivekater (ovaal feestbrood)
Eberhardjes (hartvormige koekjes)
FEBO-kroket
Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam
Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag)
Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus
Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar)
Hagelslag
Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes)
Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat
Hema Worst
Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’,
Hete boontjes
Hoerenkoekjes
Jam en chutney van Potverdorie
Jamathi, een brommer die ontworpen was door Jan Thiel en Martin Mijwaart
Jenever
Joodekoeken (bakkerij De Joode)
Jordanees (roodbruin meergranenbrood)
Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wannée)
Kaantjes
Kaas ‘old Amsterdam’
Katjesdrop
Kletskoppen
Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen))
Kopstoot Korstjes (koek)
Krootjes (karoutjes)
Leverworst
Likeuren
Luilakbollen (kadetachtige bolletjes)
Mangelen (gezeefd)
Meisjes (koek)
Moesselientje met slagroom,
Mokums broodje bal KLIK
Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker
Mokums kaasplankje
Mokums knip volkoren
Muntdrop
Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek
Nogapunten
Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus)
Okkies
Paasbrood
Pepernoten
Pikketanusie
Pindakaas bakkerij Hartog
Polkabrokken
Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch)
POTVERDORIE
Rolmops
Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood)
Secretariskoek (gebak)
Slagroomijs van vd Linde, Nieuwendijk
Sloterdijks krentenbrood (bakkerij Flaat)
Stratenmakertje (een heel brood, horizontaal doorgesneden en dan belegd)
Stroopwafels
Thee van het Hofje van Wijs
Timpen (smalle krentenbroodjes)
Wodka van Amsterdam Republic

Julian Westermann
2025-06-06 09:12:51
Count answers: 0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet.
Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker die een beetje verdrongen wordt door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie.
Tafelzuur van Kesbeke is het beste tafelzuur dat komt van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen.
Amsterdam is het koninkrijk van de kroket, want de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo.
Duivekater is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in.
Amsterdamse Koggetjes of nougatines zijn boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje.
Kopstootje is niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot, bier met een borrel ernaast.
Oesters van Nam Kee verdien zeker een plekje in deze lijst, want als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters.
Slagroomijs van Van der Linde is nog zo’n klassieker, het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk.
Hartogs volkorenbrood is een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is.

Iris de Jonge
2025-06-06 06:45:51
Count answers: 0
Van oudsher zijn haring, bier, jenever, Amsterdamse uien maar ook cacao, koffie, kruiden en specerijen typisch Amsterdams eten en drinken.