Het populairste eten in Mexico zijn taco's. Taco’s komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt. Kies uit een taco met biefstuk reepjes, chorizo, kip of eentje met varkensvlees en ananas. Tegenwoordig hebben ze ook steeds vaker een vegetarische variant met aardappel, cactus en andere groenten. Aan de Mexicaanse kust zijn ze weer groot fan van vistaco’s. Hier heb je de keuze uit onder andere (gefrituurde) garnaal, octopus en witvis. Iedere taco tent serveert zijn taco’s op unieke wijze met zelfgemaakte salsa’s en garneringen. Het klaarmaken van taco’s is in Mexico verheven tot nationale topsport. Er is zelfs een hele Netflix serie aan gewijd.
Daarnaast is er nog een speciaal Mexicaans gerecht genaamd de tlayudas. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de staat Oaxaca en staat ook wel bekend als de Mexicaanse pizza. Deze gigantisch, knapperige tortilla is rijkelijk belegd met tomaat, sla, avocado, een puree van bonen, vlees en vooral heel erg veel Mexicaanse kaas – quesillo! De tortilla wordt met goed gevuld, dubbel geklapt en vervolgens boven het vuur gegrild.
Ook zijn er de traditionele tamales, die gemaakt worden van gemalen maïs dat is gedrenkt in water met limoen. Hier wordt volgens een puree van gemaakt. Bij de meest traditionele variant wordt er vervolgens kip en mole negro aan toegevoegd. Dit geheel wordt in een bananenblad of een maïsschil gewikkeld en uiteindelijk gestoomd. Tegenwoordig heb je veel verschillende varianten op tamales, zoals met varkensvlees, kaas en groene of rode mole.
Verder is er de delicatesse chapulines, wat krokant gebakken sprinkhanen zijn die op smaak zijn gebracht met chili, limoen, knoflook, ui en eventueel nog wat zout. Deze voedzame proteïnes waren makkelijk te verkrijgen voor de inheemse bevolking. De Mexicanen vergelijken chapulines met zoute nootjes en eten het als een lekkere snack bij een glaasje mezcal. Daarnaast worden ze ook vaak gegeten met taco’s.
Tot slot is er de speciale saus, mole, die kent vele varianten en bestaat soms uit wel meer dan twintig verschillende ingrediënten. Dit varieert van uien, tomaten, (gedroogde) chili, rozijnen, amandelen, kruiden tot aan chocolade. De meest bekende varianten zijn mole poblano en mole negro. De basis van deze sauzen is chocolade, waardoor deze mole een donkerbruine tot zwarte kleur heeft. Mole wordt meestal geserveerd met een stukje vlees. Dit klinkt wellicht als een zeer bijzonder combinatie, maar vanwege de fijne, pittige kruiden is de saus heel mooi in balans.