:

Waarom vis niet koken?

Selena van der Velde
Selena van der Velde
2025-08-21 16:11:20
Count answers : 21
0
Vis is een delicaat ingrediënt. Je kookt vis niet, maar pocheert hem in bouillon die net onder het kookpunt blijft.
Jesse Jansen
Jesse Jansen
2025-08-21 15:46:05
Count answers : 36
0
Visproducten bederven veel sneller dan vleesproducten. Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood. De meest risicovolle bacterie in een visproduct is Clostridium botulinum. Deze bacterie kan ook na het koken overleven. Vacuüm verpakte gerookte vis is hier het grootste risicoproduct. Een streng hygiëneregiem en een strikt handhaven van het bedrijfszelfcontrolesysteem kan voorkomen dat er een gevaar voor de volksgezondheid optreedt.

Lees ook

Hoe lang moet je vis koken?

In de oven duurt het over het algemeen wat langer, zo’n 15-20 minuten, maar wanneer je de vis even i Lees meer

Wat is de 10-minutenregel bij het koken van vis?

Met zalm ga ik meestal voor de 5-6 minutenregel. 5 minuten aan één kant, omdraaien, 6 minuten aan de Lees meer