:

Waarom kantelen wijnproevers hun glas?

Mohamed le Gulcher
Mohamed le Gulcher
2025-08-13 19:30:56
Count answers : 14
0
Misschien zie je mensen wel eens met hun wijn ronddraaien. Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma’s vrijkomen. Of je het glas nu laat staan of optilt, door de ronddraaiende bewegingen wordt er meer zuurstof aan de wijn toegevoegd waardoor er meer aroma’s vrij komen. Hierdoor komen de heerlijke geuren van citroen, kruisbes, en gele appel vrij in witte wijnen. In rode wijnen kan je geuren van rode vruchten zoals bessen kersen, maar ook vanille of kaneel leren herkennen.
Sem Gellemeyer
Sem Gellemeyer
2025-08-13 17:59:41
Count answers : 28
0
Wijnproevers kantelen hun glas om de wijn ten volle te appreciëren, door aandacht aan alle zintuigen te besteden. Door de wijn te bekijken kan je al heel wat te weten komen over de wijn. De kleur van de wijn is meestal een aanwijzing voor de ouderdom van de wijn. Tranen die traag langs de binnenzijde van het glas lopen zijn het resultaat van de zon, van de rijpheid en de rijkdom van het fruit. Het gaat om suiker en/of niet vergistbare suikers en/of alcohol. Tranen die traag glijden en erg olieachtig zijn zouden een indicatie zijn voor een hogere alcoholgraad of suikergehalte.
Jaylinn Ahmadi
Jaylinn Ahmadi
2025-08-13 16:10:31
Count answers : 31
0
Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel. Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z’n geuren beter vrijgeeft. We kunnen dan de diverse karakters die de wijn te bieden heeft beter waarnemen. Neem je glas vast bij de voet met je duim en wijsvinger en begin kleine rondjes te draaien. Let echter wel op dat je je glas niet vastneemt aan de onderkant van het glas. Zo zal je wijn sneller opwarmen, wat bij witte wijn natuurlijk niet de bedoeling is.