Hoe begin je met wijnproeven?

Sepp Blom
2025-08-13 18:13:37
Count answers
: 16
Om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op.
1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen.
De koele bubbels neutraliseren de smaak in de mond.
2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Portugese Arinto, Duitse Silvaner of een Sardijnse Vermentino.
3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, een houtgerijpte witte Chardonnay of een rijke Mauzac uit Gaillac, bouw je de intensiteit en het mondgevoel op.
4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen.
5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, kan het eerste slokje even wennen zijn.
6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel; tannineuze, alcoholische en krachtige rode wijnen.
7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen.

Josephine van Nes
2025-08-13 13:43:00
Count answers
: 19
Pak je wijnglas en laten we samen op ontdekkingsreis gaan.
Stap 1 van wijnproeven: Voorbereiding
Voordat we beginnen, zorg ervoor dat je in een omgeving bent waar je niet afgeleid wordt door een pratende papegaai of een kok die experimenteert met knoflook.
Pak een mooi wijnglas - iets anders dan een mok met een handvat - en laten we aan de slag gaan.
Stap 2 van wijnproeven: Observatie
Dit is het moment om net te doen alsof je in een detectivefilm zit.
Kijk naar de kleur van de wijn.
Stap 3 van wijnproeven: Aromatische Evaluatie
Zwenk die wijn rond om de geuren te bevrijden.
Adem langzaam in en probeer verschillende geuren te identificeren.
Stap 4 wijnproeven: Proeven
Neem een kleine slok en laat de wijn je mond inpalmen.
Laat het rondgaan als een kermisattractie, zodat alle smaakpapillen meedoen aan het feest.
Stap 5 van wijnproeven: Afdronk
Probeer te letten op hoe lang de smaak blijft hangen, als een lingeriemodel op de catwalk.
Laatste stap van wijnproeven: Conclusie
Gefeliciteerd, je hebt zojuist je eerste wijnproeverij overleefd.