De beste quiche heeft een malse, krokante korst, een zijdezachte, romige custard en kan oneindig mee worden gevarieerd.
Voor een zijdezachte en vooral romige custard kun je het beste gelijke hoeveelheden slagroom en volle melk aanhouden.
Een goede basis is een verhouding van ongeveer 480 ml vloeistof (slagroom/melk), op 5 eieren en 1 eidooier.
Om stremmen te voorkomen (de meest voorkomende valkuil bij het maken van quiche), kun je twee dingen doen: als eerste kun je een klein beetje bloem door je custard heen mengen en als tweede: afbakken op een lage temperatuur.
Het blind voorbakken van je korst is een absolute must.
Dit voorkomt dat je bodem drassig wordt.
Nadat je de bodem blind hebt gebakken, is het verstandig om je bodem in te kwasten met geklust ei.
Hierdoor creëer je een waterdichte barrière die je bodem beschermt tegen het vocht van je vulling.
Je wilt tenslotte dat ieder hapje van je quiche perfect gaar is.
Vermijd té natte vullingen, want dit kan je quiche drassig maken.
Mijn tip is dan ook om groenten zoals champignons of aubergines ALTIJD eerst te grillen voordat je ze aan je eiermengsel toevoegt.
Gebruik verse kruiden in plaats van gedroogde, want dit maakt een groot verschil.
Kies de juiste bakvorm, want een taartvorm is NIET de ideale bakvorm voor een quiche.
Gebruik liever een diepe (5cm) springvorm bekleed met bakpapier.
Dit zorgt ervoor dat je custard mooi glad blijft en verkleint de kans dat je quiche te gaar wordt.
Bij de meeste quiche recepten moet je de oven voorverwarmen op 180 of 200 graden.
Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om quiche iets langer op een iets lagere temperatuur (rond de 170 graden) te bakken.
De exacte baktijd is altijd moeilijk vast te stellen, dit hangt af van de afmetingen van de springvorm, maar ook iedere oven werkt weer net even anders.
Een goede regel is dat je de vulling wilt laten stollen, maar er in het midden nog lichte beweging zit.
De custard gaart nadat je de quiche uit de oven hebt gehaald nog door.
Laat de quiche eerst afkoelen voordat je deze serveert, dan smaakt deze beter.