Wat is het verschil tussen een gratin en een ovenschotel?

Hailey van Doorn
2025-08-12 17:23:48
Count answers
: 4
Een ovenschotel vol aardappelschijfjes die je gaart in een kruidig room-melkmengsel en afwerkt met geraspte kaas… Blijf bij het vullen van je ovenschotel tot zo’n 2 centimeter onder de rand.
Gratin maken kan perfect alleen met room. Wil je een lichtere versie maken, dan kan je een deel van de room vervangen door melk. Zet de temperatuur van je oven zeker niet te hoog. Door een te hoge temperatuur wordt de bovenkant van de aardappelgratin te snel bruin terwijl de aardappelen nog niet gaar zijn.

Mila Guit
2025-08-12 14:23:49
Count answers
: 2
Een ovenschotel wordt in een ovenschaal gemaakt, hierin word bacon en uien toegevoegd.
Maar bij een gratin wordt eerst de aardappel gaar gekookt, waarna de aardappel in een ovenschaal met een laagje kaas gebakken wordt.

Dave Dirksen
2025-08-12 13:25:56
Count answers
: 2
Kort door de bocht is een aardappelgratin een ovenschotel met fijngesneden aardappelen, room en kaas.
De naam van dit gerecht is afgeleid van het woord ‘gratineren’, wat inhoudt dat er een krokante korst aan een gerecht wordt gegeven, meestal door middel van kaas.
Zonder kaas geen aardappelgratin natuurlijk.
Gratin een Frans gerecht is wordt het veel bij stoofvlees geserveerd, maar een vegetarische stoofschotel is ook een optie.

Jesper van der Velden
2025-08-12 12:26:54
Count answers
: 1
Er zijn veel variaties van het gerecht en ook de afwerking verschilt. Veelal wordt gemalen kaas boven op de schotel nog tot smelten gebracht, om zo een gegratineerd gerecht te maken, maar dit maakt geen deel uit van het basisgerecht, en behoort eerder tot de receptuur van de verwante gratin savoyard. Gratin dauphinois is een ovenschotel uit de traditionele regionale Franse keuken op basis van aardappelen en crème fraîche.