Waar moet je op letten bij een wijnproeverij?

Janne Spring in ‘t Veld
2025-08-10 08:29:43
Count answers
: 3
Bij een wijnproeverij moet je op verschillende dingen letten. Zo moet je een goede mix van stijlen, regio’s en druivensoorten hebben om de smaakpapillen van je gasten te prikkelen. Overweeg om wijnen te selecteren met verschillende smaakprofielen, zoals droog, fruitig, rokerig of kruidig. Begin met lichtere wijnen en eindig met zwaardere wijnen om de smaakpapillen niet te overbelasten, begin met mousserende wijnen, gevolgd door witte wijnen, roséwijnen en ten slotte rode wijnen. Gebruik notities om aroma’s, smaken en andere kenmerken van elke wijn te noteren. Zorg voor een mooie opstelling van de wijnen, met duidelijke etiketten en informatie over elke wijn om een geslaagde proeverij te garanderen.

Faas Brugman
2025-08-10 05:48:42
Count answers
: 3
Voor het proeven van wijn zijn je zintuigen belangrijk. Je kijkt, ruikt en proeft en kunt zo de wijn goed beoordelen. Wijnen kunnen het best worden beoordeeld in een geurvrij en licht ruimte. Vermijd voorafgaand aan de wijproeverij producten met een overheersende smaak, zoals tandpasta of koffie. Dat geldt ook voor roken. De producten hebben een sterke invloed op de smaak die je ervaart. Tot slot is het goed om de wijnen op de juiste temperatuur te serveren.
Maak daarnaast proefnotities om te ontdekken waarom je een wijn bijzonder of lekker vindt. Pak per persoon twee schone wijnglazen, een voor de witte wijn en een voor de rode wijn. Haal de witte wijn een half uur voor je deze schenkt uit de koelkast. Zet wat droge crackers en glaasjes water neer om tussen de wijnen door de smaak te neutraliseren. Zorg voor een kurkentrekker. Leg pen en papier klaar. Ons proefformulier komt hier goed van pas. Zet eventueel een spuugbak klaar. Doorslikken mag natuurlijk ook.
Je kunt ook jouw eigen wijn-spijsproeverij organiseren door bijpassende hapjes te serveren. Kijk voor al onze wijn-spijstips op onze wijn-spijs pagina. En tot slot ons belangrijjste advies: geniet vooral.

Aya Ramos
2025-08-10 05:07:31
Count answers
: 1
When tasting wine, there are three main things to pay attention to: the color, the aroma and the taste. The color of the wine says a lot about the taste and age. The aroma of the wine is also important. Swirl the wine in your glass to release the aroma, then take a deep sniff. You should be able to pick up different scents, such as fruit, spice or oak. Finally, taste the wine. Take a small sip and leave it on your tongue. You should be able to taste the flavors you picked up in the aroma, as well as other notes such as acidity, tannins, and sweetness.

Niels Koçak
2025-08-10 05:06:23
Count answers
: 0
Welke stappen doorloopt een wijnprofessional eigenlijk bij het proeven van een wijn? Hoe bepaalt hij of zij of de wijn goed is? Kan een wijn een fout hebben? Waar moet je dan op letten.
De volgende keer dat je een wijnkaart in je handen krijgt weet je in ieder geval waar je op kan letten.
Hoe proef je eigenlijk wijn?
Op al deze vragen geeft onze sommelier je graag het antwoord.

Koen Houdijk
2025-08-10 04:18:07
Count answers
: 1
Om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op.
1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen.
2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen,
3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, een houtgerijpte witte Chardonnay of een rijke Mauzac uit Gaillac, bouw je de intensiteit en het mondgevoel op.
4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen.
5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan,
6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel;
7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen.
Water kan overigens gedurende de hele proeverij genuttigd worden.