Wat zijn een paar regels over de Franse keuken?

Mark Henriquez
2025-08-09 15:04:51
Count answers
: 3
De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie.
Deze keuken wordt gekenmerkt door een grote diversiteit, zoals dat ook wel gezien wordt in de Chinese keuken en Indische keuken.
Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen kenmerkende keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt; de keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras (ganzenlever), eekhoorntjesbrood en pens; de keuken van noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken.
Hierin worden reuzel, worsten, bier en zuurkool gebruikt.
Iemand die door Frankrijk reist zal duidelijke verschillen in de eetgewoonten en kookkunst opmerken.
Franse wijn en de Franse kaas vormen een integraal onderdeel van de hele Franse keuken, als ingrediënten zowel als bijgerechten.
Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen.

Wout Wever
2025-08-09 12:32:58
Count answers
: 1
Een paar regels over de Franse keuken zijn:
LET OP: Steak tartare is altijd rauw: een soort filet-americain, vaak met een rauw ei en kappertjes erdoor.
LET OP: Voor kinderen kun je een steak haché bestellen, dat is wél een gebakken tartaartje.
LET OP: Une pression is een tapbiertje en une bière betekent algemeen ‘bier’ en kan dus ook een flesje (speciaal)bier zijn.
LET OP: Limonade is niet wat je denkt: in Frankrijk wordt het woord limonade alleen gebruikt voor een 7up-achtige citroenlimonade met prik.
LET OP: De bediening zal je altijd vragen naar de gewenste ‘cuisson’ (gaarheid). LET OP: bij eend en lam krijg je in principe dezelfde vraag, maar daarbij zijn er 2 mogelijkheden: rosé (nog roze vanbinnen) en bien cuit (doorbakken).
LET OP: Une carafe d’eau is het codewoordje voor kraanwater
LET OP: bij een ‘karafje huiswijn’ heb je het verwarrend genoeg weer niet over een carafe, maar over een pichet de vin.
LET OP: als je extra stokbrood wil kun je gerust nog wat extra stokbrood vragen aan de bediening.
LET OP: brood eten zij bij de maaltijd en niet al vooraf als een soort entree.
LET OP: Un café is automatisch een espresso in Frankrijk ofwel: kort en sterk.
LET OP: De rekening vraag je om l’addition en in principe is de ‘service’ inbegrepen. Fransen geven zelden meer dan 5 procent fooi (pourboire).