Nee, je kunt niet zomaar een restaurant openen.
Een rechtsvorm kiezen
Een onderneming opzetten
De verplichte verklaringen afleggen
Een licentie en exploitatievergunning horecabedrijf verkrijgen
De verplichte verzekeringen afsluiten.
Om alcoholhoudende dranken te schenken, is een persoonsgebonden Alcoholvergunning/DHW-vergunning vereist, die bij de gemeente aangevraagd moet worden op basis van de Alcoholwet.
Voor het starten van een horecabedrijf is meestal een exploitatievergunning nodig, ongeacht of er alcohol geschonken wordt, om de openbare orde, veiligheid, en het woon- en leefklimaat te beschermen.
In sommige gemeenten is een terrasvergunning nodig, zelfs voor terrassen op eigen grond, waarbij de APV van de gemeente eisen kan stellen aan het terras, inclusief sluitingstijden en regels over roken en geluid.
'Hoogdrempelige' inrichtingen kunnen bij de gemeente een vergunning aanvragen voor maximaal twee kansspelautomaten, volgens de Wet op de Kansspelen.
Voor (ver)bouwen, aanpassen, uitbreiden of vernieuwen van een bouwwerk is vaak een omgevingsvergunning nodig, waarvoor informatie verkrijgbaar is bij de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente.
Bij het in gebruik nemen of veranderen van een bouwwerk waar meer dan 50 personen aanwezig kunnen zijn, is een gebruiksmelding nodig, tenzij er een vergunning voor brandveilig gebruik vereist is.
Bij het starten of overnemen van een horecabedrijf, of bij het veranderen van de bedrijfsvoering, moet een melding gedaan worden op grond van het activiteitenbesluit.
Een andere formaliteit die je moet vervullen voordat je een restaurant begint of overneemt, is het afsluiten van verzekeringen voor het pand en de apparatuur en beroepsaansprakelijkheid (BAV).