:

Kan je zomaar een restaurant openen?

Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-07-18 13:21:55
Count answers : 36
0
Nee, je kunt niet zomaar een restaurant openen. Je horecaonderneming begint uiteraard met een exploitatievergunning. Dit is een vergunning die aangeeft dat jij op het genoemde adres je horeca activiteiten mag uitbaten. Uiteraard dien je allereerst deze vergunning aan te vragen bij de betreffende gemeente.
Elizabeth Soekhoe
Elizabeth Soekhoe
2025-07-10 16:06:37
Count answers : 45
0
Kan je zomaar een restaurant beginnen, om een restaurant te mogen runnen heb je bepaalde vergunningen nodig. Omdat de vereiste vergunningen kunnen variëren per provincie en zelfs per stad, is het slim eerst te onderzoeken welke regels gelden voor jouw locatie. In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. De meeste gemeentes eisen op zijn minst een exploitatievergunning en een drank- en horecavergunning. De kosten alleen hiervoor kunnen al snel €2500 zijn.

Lees ook

Wat is een open keuken in een restaurant?

Met dit in het achterhoofd valt er wat voor te zeggen om als restaurant voor een open keuken te kiez Lees meer

Wat betekent "open keuken

Een open keuken kenmerkt zich door de verschillende ruimtes in de woning die met elkaar versmelten. Lees meer

Yasmin Brouwer
Yasmin Brouwer
2025-06-29 08:04:52
Count answers : 25
0
Nee, je kunt niet zomaar een restaurant openen. Een rechtsvorm kiezen Een onderneming opzetten De verplichte verklaringen afleggen Een licentie en exploitatievergunning horecabedrijf verkrijgen De verplichte verzekeringen afsluiten. Om alcoholhoudende dranken te schenken, is een persoonsgebonden Alcoholvergunning/DHW-vergunning vereist, die bij de gemeente aangevraagd moet worden op basis van de Alcoholwet. Voor het starten van een horecabedrijf is meestal een exploitatievergunning nodig, ongeacht of er alcohol geschonken wordt, om de openbare orde, veiligheid, en het woon- en leefklimaat te beschermen. In sommige gemeenten is een terrasvergunning nodig, zelfs voor terrassen op eigen grond, waarbij de APV van de gemeente eisen kan stellen aan het terras, inclusief sluitingstijden en regels over roken en geluid. 'Hoogdrempelige' inrichtingen kunnen bij de gemeente een vergunning aanvragen voor maximaal twee kansspelautomaten, volgens de Wet op de Kansspelen. Voor (ver)bouwen, aanpassen, uitbreiden of vernieuwen van een bouwwerk is vaak een omgevingsvergunning nodig, waarvoor informatie verkrijgbaar is bij de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente. Bij het in gebruik nemen of veranderen van een bouwwerk waar meer dan 50 personen aanwezig kunnen zijn, is een gebruiksmelding nodig, tenzij er een vergunning voor brandveilig gebruik vereist is. Bij het starten of overnemen van een horecabedrijf, of bij het veranderen van de bedrijfsvoering, moet een melding gedaan worden op grond van het activiteitenbesluit. Een andere formaliteit die je moet vervullen voordat je een restaurant begint of overneemt, is het afsluiten van verzekeringen voor het pand en de apparatuur en beroepsaansprakelijkheid (BAV).
Luna Veenstra
Luna Veenstra
2025-06-29 07:39:50
Count answers : 26
0
Je mag je horecabedrijf niet zomaar waar vestigen. Daarvoor is de ontheffing Alcoholwet noodzakelijk. De regels kunnen per gemeente verschillen. Wanneer je horeca zegt, zeg je namelijk ook wetten en regels. Om te starten als horecaondernemer heb je de juiste vergunningen nodig, zoals een exploitatievergunning.

Lees ook

Wie is de eigenaar van De Open keuken in Beverwijk?

De eigenaar van De Open keuken in Beverwijk is Alex, een lid uit de community. Dit doen we op 15 ok Lees meer

Hoe heet het als een restaurant opengaat?

De zaak die hij donderdagavond opent, heet Bistro Samen. De opening gaat gepaard met een babbeltje Lees meer

Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-06-29 03:05:13
Count answers : 39
0
Je kunt met je ingeschreven handelsnaam bij de Kamer van Koophandel namelijk nog gewoon merkinbreuk plegen en dat moet je echt voorkomen. Om die redenen is het essentieel om de naam van je restaurant als merk te registreren. Het proces van het registreren van een merk kan complex zijn en het is raadzaam om advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat of merkengemachtigde om je hierbij te helpen. Het stappenplan voor het starten van een eigen restaurant is als volgt: Merknaam controleren en registreren Inschrijven bij Kamer van Koophandel Vergunningen checken en aanvragen Inschrijven bij NVWA HACCP Milieuregels checken Muziekrechten checken Het is ook aan te raden om te kijken naar de wetgeving en regelgeving die van toepassing is op restaurants in jouw regio, zoals voedselveiligheid en hygiënevoorschriften.
Timo Dijkstra
Timo Dijkstra
2025-06-15 04:05:56
Count answers : 37
0
In principe kunt u alleen een horecazaak beginnen in Maastricht in een pand dat een horecabestemming heeft. In uitzonderingsgevallen werkt de gemeente mee aan het toestaan van horeca in een pand waar dat niet is toegestaan. De horecazaak die u in een pand wilt beginnen, moet passen in de bestemming zoals die is vastgelegd in het omgevingsplan. Heeft u een pand op het oog en wilt u weten of u daarin een horecazaak mag beginnen? Check de bestemming van een pand op www.ruimtelijkeplannen.nl of neem contact op met de gemeente via 14 043. Als horecaondernemer heeft u te maken met landelijke wetten en lokale regels die we in Maastricht zelf hebben gemaakt. Gaat u uw gasten wijn, bier of iets sterkers serveren, dan is de Alcoholwet van toepassing. Uiteraard moet in uw pand volgens het omgevingsplan dan wel horeca toegestaan zijn. Afhankelijk van de horecaonderneming die u wilt runnen, heeft u in Maastricht een aantal vergunningen nodig. U wilt geen alcohol schenken, maar alleen frisdrank, koffie en thee of verse smoothies? Ook dan heeft u een vergunning nodig. We noemen dat een exploitatievergunning. Een snackbar, een lunchroom of een verenigingskantine hebben bijvoorbeeld zo’n exploitatievergunning nodig. Ook als u eten via een automaat gaat verkopen of een afhaalbedrijf wilt beginnen, heeft u een exploitatievergunning nodig. We begrijpen dat een terras voor uw horecaonderneming aantrekkelijk kan zijn. Daarvoor heeft u een terrasvergunning nodig, ook als het terras op uw terrein ligt. Een terras is medebepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte en daarom zijn we er als gemeente behoorlijk alert op. U heeft dan ook niet automatisch recht op een terras. Het kan alleen op plekken waar het verantwoord is en past. Een terras is altijd maatwerk. Wilt u een terras inrichten op openbare grond, dan betaalt u belasting aan de gemeente. Precario noemen we dat. Kunnen er in uw pand meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig zijn? Dan moet u voordat u uw horecapand in gebruik neemt, een gebruiksmelding doen bij de gemeente. Met een gebruiksmelding laat u zien dat het gebouw brandveilig is.

Lees ook

Waarom geen open keuken?

Uiteraard heeft een open keuken ook een aantal nadelen. Zo kan de kooklucht en eventuele onaangename Lees meer

Wat kost een open keuken?

Een maatwerkkeuken heb je bij ons al vanaf 8.000 euro en kan oplopen tot 40.000 euro. Dit omvat een Lees meer

Brian Tahiri
Brian Tahiri
2025-06-15 02:18:25
Count answers : 30
0
U krijgt met regels van de overheid te maken als u een horecabedrijf start. U moet de juiste vergunningen hebben. Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie. Past het niet in het omgevingsplan? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Dit verschilt per gemeente.