Kan je zomaar een restaurant openen?

Timo Dijkstra
2025-06-15 04:05:56
Count answers: 4
In principe kunt u alleen een horecazaak beginnen in Maastricht in een pand dat een horecabestemming heeft. In uitzonderingsgevallen werkt de gemeente mee aan het toestaan van horeca in een pand waar dat niet is toegestaan. De horecazaak die u in een pand wilt beginnen, moet passen in de bestemming zoals die is vastgelegd in het omgevingsplan. Heeft u een pand op het oog en wilt u weten of u daarin een horecazaak mag beginnen? Check de bestemming van een pand op www.ruimtelijkeplannen.nl of neem contact op met de gemeente via 14 043.
Als horecaondernemer heeft u te maken met landelijke wetten en lokale regels die we in Maastricht zelf hebben gemaakt. Gaat u uw gasten wijn, bier of iets sterkers serveren, dan is de Alcoholwet van toepassing. Uiteraard moet in uw pand volgens het omgevingsplan dan wel horeca toegestaan zijn.
Afhankelijk van de horecaonderneming die u wilt runnen, heeft u in Maastricht een aantal vergunningen nodig. U wilt geen alcohol schenken, maar alleen frisdrank, koffie en thee of verse smoothies? Ook dan heeft u een vergunning nodig. We noemen dat een exploitatievergunning. Een snackbar, een lunchroom of een verenigingskantine hebben bijvoorbeeld zo’n exploitatievergunning nodig. Ook als u eten via een automaat gaat verkopen of een afhaalbedrijf wilt beginnen, heeft u een exploitatievergunning nodig.
We begrijpen dat een terras voor uw horecaonderneming aantrekkelijk kan zijn. Daarvoor heeft u een terrasvergunning nodig, ook als het terras op uw terrein ligt. Een terras is medebepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte en daarom zijn we er als gemeente behoorlijk alert op. U heeft dan ook niet automatisch recht op een terras. Het kan alleen op plekken waar het verantwoord is en past. Een terras is altijd maatwerk. Wilt u een terras inrichten op openbare grond, dan betaalt u belasting aan de gemeente. Precario noemen we dat.
Kunnen er in uw pand meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig zijn? Dan moet u voordat u uw horecapand in gebruik neemt, een gebruiksmelding doen bij de gemeente. Met een gebruiksmelding laat u zien dat het gebouw brandveilig is.

Brian Tahiri
2025-06-15 02:18:25
Count answers: 2
U krijgt met regels van de overheid te maken als u een horecabedrijf start.
U moet de juiste vergunningen hebben.
Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie.
Past het niet in het omgevingsplan?
Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café.
Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig.
Dit verschilt per gemeente.
Lees ook
- Wat is een open keuken in een restaurant?
- Wat betekent "open keuken
- Wie is de eigenaar van De Open keuken in Beverwijk?
- Hoe heet het als een restaurant opengaat?
- Waarom geen open keuken?
- Wat kost een open keuken?
- Wie is de eigenaar van Mandemakers?
- Wat betekent open table?
- Is een open keuken een natte ruimte?