:

Kan je zomaar een restaurant openen?

Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-06-29 03:05:13
Count answers : 3
0
Je kunt met je ingeschreven handelsnaam bij de Kamer van Koophandel namelijk nog gewoon merkinbreuk plegen en dat moet je echt voorkomen. Om die redenen is het essentieel om de naam van je restaurant als merk te registreren. Het proces van het registreren van een merk kan complex zijn en het is raadzaam om advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat of merkengemachtigde om je hierbij te helpen. Het stappenplan voor het starten van een eigen restaurant is als volgt: Merknaam controleren en registreren Inschrijven bij Kamer van Koophandel Vergunningen checken en aanvragen Inschrijven bij NVWA HACCP Milieuregels checken Muziekrechten checken Het is ook aan te raden om te kijken naar de wetgeving en regelgeving die van toepassing is op restaurants in jouw regio, zoals voedselveiligheid en hygiënevoorschriften.
Timo Dijkstra
Timo Dijkstra
2025-06-15 04:05:56
Count answers : 4
0
In principe kunt u alleen een horecazaak beginnen in Maastricht in een pand dat een horecabestemming heeft. In uitzonderingsgevallen werkt de gemeente mee aan het toestaan van horeca in een pand waar dat niet is toegestaan. De horecazaak die u in een pand wilt beginnen, moet passen in de bestemming zoals die is vastgelegd in het omgevingsplan. Heeft u een pand op het oog en wilt u weten of u daarin een horecazaak mag beginnen? Check de bestemming van een pand op www.ruimtelijkeplannen.nl of neem contact op met de gemeente via 14 043. Als horecaondernemer heeft u te maken met landelijke wetten en lokale regels die we in Maastricht zelf hebben gemaakt. Gaat u uw gasten wijn, bier of iets sterkers serveren, dan is de Alcoholwet van toepassing. Uiteraard moet in uw pand volgens het omgevingsplan dan wel horeca toegestaan zijn. Afhankelijk van de horecaonderneming die u wilt runnen, heeft u in Maastricht een aantal vergunningen nodig. U wilt geen alcohol schenken, maar alleen frisdrank, koffie en thee of verse smoothies? Ook dan heeft u een vergunning nodig. We noemen dat een exploitatievergunning. Een snackbar, een lunchroom of een verenigingskantine hebben bijvoorbeeld zo’n exploitatievergunning nodig. Ook als u eten via een automaat gaat verkopen of een afhaalbedrijf wilt beginnen, heeft u een exploitatievergunning nodig. We begrijpen dat een terras voor uw horecaonderneming aantrekkelijk kan zijn. Daarvoor heeft u een terrasvergunning nodig, ook als het terras op uw terrein ligt. Een terras is medebepalend voor de uitstraling van de openbare ruimte en daarom zijn we er als gemeente behoorlijk alert op. U heeft dan ook niet automatisch recht op een terras. Het kan alleen op plekken waar het verantwoord is en past. Een terras is altijd maatwerk. Wilt u een terras inrichten op openbare grond, dan betaalt u belasting aan de gemeente. Precario noemen we dat. Kunnen er in uw pand meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig zijn? Dan moet u voordat u uw horecapand in gebruik neemt, een gebruiksmelding doen bij de gemeente. Met een gebruiksmelding laat u zien dat het gebouw brandveilig is.
Brian Tahiri
Brian Tahiri
2025-06-15 02:18:25
Count answers : 2
0
U krijgt met regels van de overheid te maken als u een horecabedrijf start. U moet de juiste vergunningen hebben. Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie. Past het niet in het omgevingsplan? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Dit verschilt per gemeente.