Vis bereiden kan op verschillende manieren. Leer hoe je vis op de huid bakt voor een knapperig korstje, vis marineert en grilt voor een vleugje oosterse smaak, of vis pocheert voor een lichte en gezonde maaltijd. Ceviche is een verrukkelijke manier om vis te bereiden, het wordt gegaard in citroensap of een ander zuur, waardoor de vis een heerlijke smaak krijgt zonder warmte.
Gebakken vis is een typisch Hollands visje, gebakken in roomboter, vooral witvis zoals kabeljauw en tong. Het vel van de vis wordt dan niet verwijderd, maar juist meegebakken, verhit wat olie of boter in de pan, leg de vis met de velkant naar beneden en laat hem in ongeveer 5 minuten gaar worden. De vis is perfect als hij van binnen nog een beetje rosé is en een mooi crispy korstje aan de buitenkant heeft.
Gegrilde vis 去als zalm en tonijn zijn onze favorieten als het op grillen aankomt, vooral op Oosterse wijze, marineer de vis van tevoren in sojasaus, olijfolie, knoflook en eventueel wat chilipeper, verhit een grillpan en gril de vis ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. De perfecte garing is lichtroze van binnen en met een grillstreep aan de buitenkant.
Gepocheerde vis is een lichte en gezonde bereidingswijze: vis pocheren in water of bouillon. Breng water of bouillon aan de kook en zet het vuur lager zodat de vloeistof net tegen de kook aanhangt, leg de vis in de bouillon en pocheer in ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.
OP de BBQ is vis op de barbecue echt een feestje. Gebruik een speciale vistang om een hele vis vast te zetten, vul de buik met verse kruiden en schijfjes citroen voor een heerlijke smaak, grill in ongeveer 15 minuten op de barbecue.
Je kunt ook spiesjes maken van blokjes gemarineerde zalm, kabeljauw of andere vissoorten.
Visfilet stoomt als het ware gaar in zijn eigen sappige vocht, deze manier van vis bereiden is ook een gezonde optie, omdat er geen boter aan te pas komt, wanneer je "en papillote" gebruikt, dus ingepakt, in bakpapier of aluminiumfolie voor 15 minuten in een oven van 200 graden.