1. Spinazie
Groene bladgroente kun je zien als het topje van de groente berg. Spinazie is zo’n groene bladgroente en bevat veel ijzer, calcium, magnesium en vitamine B, C, E en K.
2. Broccoli
Broccoli heeft een bijzonder goede naam en staat bekend als echte superfood. Dat is niet voor niks. Broccoli is rijk aan vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium.
3. Spruitjes
Nog meer groene groente. Bij kinderen hebben ze traditioneel een slechte naam. Met de juiste bereiding zijn ze echter bijzonder smakelijk. Spruitjes zijn rijk aan vitamine K, C, B en calcium en ijzer.
4. Wortelen
Wortelen zijn het meest rijk aan bèta-caroteen. Dit is het stofje dat het lichaam gebruikt om zelf vitamine A aan te maken. Vitamine A speelt een belangrijke rol in het zichtvermogen.
5. Rode bieten
Het belangrijkste ingrediënt van rode bieten is de natuurlijke kleurstof betacyanine. De bietjes krijgen hier niet alleen de mooie paar rode kleur van. Betacyanine lijkt ook een belangrijke rol te spelen in de gezondheid van rode bieten.
6. Asperges
Deze echte zomergroente is rijk aan vitamine K, C en voornamelijk foliumzuur en kalium. Een bijzondere voedingstof in Asperges is het aminozuur asparagine.
7. Uien
Uien bevatten zwavelhoudende stoffen. Dit zorgt niet alleen voor de sterke, bekende geur en smaak, maar levert ook de gezonde eigenschappen.
8. Bleekselderij
Bleekselderij is een heerlijke rauwe gezonde snack, bekijk hiervoor ook een ons dipsaus maken recept. Je kunt het daarnaast ook stomen, koken of roerbakken. Bleekselderij is rijk aan kalium, vitamine C en B.
9. Tomaten
Tomaten zijn rijk aan fytonutriënt lycopeen. Dit zorgt niet alleen voor de mooie rode kleur, maar ook voor de antioxiderende werking.
10. Peulvruchten
Peulvruchten zijn een verzamelnaam voor linzen, erwten bonen en alle verschillende variaties. Deze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en vezels.