:

Wat is Franse tafelwijn?

Jim Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
Jim Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw
2025-08-06 23:08:41
Count answers : 14
0
De categorie tafelwijnen, Vin de Table genaamd, kan worden uitgelegd als een verzameling wijnen die aan tafel kunnen worden gebruikt.
Maud van der Avoirt
Maud van der Avoirt
2025-08-06 22:58:11
Count answers : 19
0
Vin de Table is letterlijk Tafelwijn. Een alledaagse wijn. Vin de Table is schier onverkoopbare Franse tafelwijn die gemaakt kan zijn van druiven die uit heel Frankrijk komen. Het op het etiket vermelden van soort en jaargang is verboden.
Micha Verheuvel
Micha Verheuvel
2025-08-06 22:52:00
Count answers : 20
0
Tafelwijn, ook wel Franse wijn (VDF) of wijn zonder geografische aanduiding (SIG) genoemd, heeft geen precieze geografische aanduiding. Het kan daarom worden geproduceerd uit druiven uit verschillende wijngaarden, en het onderwerp zijn van verschillende mengsels. Onder de verschillende tafelwijnen onderscheiden we vandaag twee categorieën: Franse wijn, gemaakt van wijnen uit Franse wijngaarden; Wijn uit de Europese gemeenschap, afkomstig van een blend van wijnen uit minimaal twee Europese landen. Voor de productie van Franse tafelwijnen gebruiken wijnboeren voornamelijk 5 witte en rode druivensoorten: Cabernet Sauvignon; Sauvignon blanc; Carignan; Merlot; Chardonnay. Deze verschillende druivensoorten worden vervolgens gemengd tot tafelwijnen met een alcoholgehalte tussen 8,5% en 15%. Tafelwijn wordt sinds 2009 Franse wijn genoemd en herstelt geleidelijk zijn imago. Want hoewel de meeste Franse wijnen eerder bescheiden zijn, zijn andere uitstekend, maar passen ze niet in de vakjes van een appellation d'origine contrôlée (AOC) of een beschermde geografische aanduiding (BGA). Het volstaat om geen druivensoort te cultiveren in het geografische gebied dat wordt afgebakend door de regels van de AOC of de IGP om te worden gedegradeerd tot de rang van tafelwijn.
Livia Scholten
Livia Scholten
2025-08-06 20:31:55
Count answers : 12
0
Tafelwijn is wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. De eenvoudigste wijnen worden in Frankrijk verkocht als vin de table. Ze worden vaak versneden met wijnen uit andere streken, bijvoorbeeld uit Italië of Noord-Afrika. In Frankrijk worden rode tafelwijnen vaak aangeduid als de gros rouges (letterlijk het gros van de rode wijnen). Als men het over eenvoudige witte wijnen heeft zegt men vaak les blancs dits génériques. Soms komt een tafelwijn uit een interessante terroir ook al vallen deze niet onder de Appellation d'Origine Contrôlée (AOC). Cépages buiten hun oorsprongsgebied, maar van een goede wijnboer, kan het brengen tot een tafelwijn van hoge kwaliteit. Vaak worden deze dan onder een merknaam verkocht, waardoor ze zonder de aanduiding AOC of Vin de pays goed kunnen worden verkocht.