Welk type wijn wordt het meest gebruikt in de Franse keuken?

Jack Mol
2025-08-14 05:11:20
Count answers
: 19
80% van de wijn die in de Côtes du Rhône wordt gemaakt, is rode wijn. De overige 20% is wit, rosé, mousserend en dessertwijn. Het noorden van de Côtes du Rhône maakt voornamelijk rode wijn van de syrah druif, terwijl in het zuiden de grenache druif het meest gebruikt wordt voor rode wijn. Voor witte wijn zijn de roussanne en de marsanne de meest gebruikte druiven in het zuiden. De blauwe druiven hebben verschillende kenmerken en worden in het zuiden ook vaak gemengd om de beste balans te krijgen. De syrah geeft vooral kracht door middel van tannine en zuren, terwijl de grenache fruitiger en vriendelijker is. Deze wijnen zijn echte eetwijnen. De witte druiven uit de Côtes du Rhône zorgen voor een wijn met medium zuren en smaken naar abrikoos en perzik. Vaak hebben de wijnen een klein beetje vettigheid, een bittertje en rijpe tonen. In de Côtes du Rhône vind je vooral soepele, jonge en drinkbare wijnen. Het beroemdste gebied is hier de Châteauneuf du Pape, waar veertien verschillende druivenrassen mogen worden gebruikt.

Mehmet van Beek
2025-08-06 20:49:06
Count answers
: 19
Het type wijn dat het meest gebruikt wordt in de Franse keuken kan worden afgeleid uit de suggesties voor combinaties van Franse wijnen met verschillende gerechten, zoals vlees, quiche en kaas.
Bij vleesgerechten wordt bijvoorbeeld een stevige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of een stevige Merlot aanbevolen bij een stevige runder entrecote. Bij kipgerechten zoals Coq au Vin wordt een lichte rode wijn uit de Bourgogne of een Chardonnay geadviseerd.
Ook bij quiche worden verschillende opties genoemd, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas bij een quiche met spekjes en een Pinot Noir bij een quiche met zalm.
Bij Franse kazen worden eveneens diverse wijnsoorten aanbevolen, zoals een Merlot of Chardonnay bij brie en een Sauvignon Blanc uit de Loire of een Chenin Blanc bij geitenkaas.
Uit deze voorbeelden kan worden opgemaakt dat rode en witte wijnen beiden regelmatig gebruikt worden in de Franse keuken, afhankelijk van het specifieke gerecht en de smaakvoorkeur. Dit vermeldt echter niet expliciet welk type wijn het meest gebruikt wordt.
Nergens in de gehele tekst wordt echter expliciet vermeld dat er één type wijn het meest gebruikt wordt in de Franse keuken.