Wat zijn eetgewoonten in Frankrijk?

Wout Jansen
2025-08-06 09:54:25
Count answers
: 3
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten. Het is altijd zeer verrassend voor een bezoeker om te zien dat de Fransen overal in het land op bijna hetzelfde tijdstip tot stilstand komen om hun maaltijd te nuttigen. Het is duidelijk een cultureel en historisch feit, maar het is ook deze regelmaat van deze maaltijden en de gezellige betekenis die zij eraan geven, waarbij 80% van de maaltijden in gezelschap wordt gegeten, die hen voor zwaarlijvigheid zou behoeden.

Jack Molenaar
2025-08-06 07:33:06
Count answers
: 0
De Fransen eten minder vlees: de afgelopen 20 jaar daalde de Franse vleesconsumptie met 13%. Onder hogeropgeleiden was dat zelfs met 20%. Ook noemt 40% van de Fransen zich tegenwoordig flexitariër.
De Fransen eten meer tussendoortjes: ruim 1 op 3 Fransen maakt zich er dagelijks schuldig aan.
De Fransen zitten minder lang aan tafel: de lunchpauzes op werk worden korter en fastfoodrestaurants rukken al jaren op in Frankrijk.
De Fransen drinken steeds minder wijn: in de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen.
De Fransen worden kritischer over wat ze kopen: uit gewoonte eten ze al meer seizoensproducten en gaan ze vaker naar de markt dan Nederlanders.
De Fransen eten minder stokbrood: nu nog maar een halve baguette per persoon per dag.

Yinthe Smit
2025-08-06 05:05:52
Count answers
: 0
Frans eten bestond traditioneel gezien uit midden op de dag een warme maaltijd en ‘s avonds een lichtere (vaak koude) maaltijd. Kinderen en volwassen vertrekken van school of werk naar huis om samen te lunchen. In Frankrijk is het eten heilig; bij het bereiden van een gerecht worden de beste ingrediënten gebruikt die men zich kan veroorloven. Het ontbijt in de Franse keuken bestaat vaak uit een sneetje brood, gesmoord met een fruitige jam. Dit gaat soms gepaard met yogurt en een croissant, vaak met koffie en sinaasappelsap. Frans eten varieert per regio, maar de structuur blijft altijd hetzelfde. Een viergangen menu wordt als volgt geserveerd: Entrée, hoofdgerecht, kaasplankje en dessert.