Kruiden en specerijen zijn echte smaakmakers en geven gerechten een persoonlijk tintje. Hieronder vind je 10 kruiden en specerijen – met een lekker recept én leuke poster - die volgens ons onmisbaar zijn in de keuken. Je kunt het lijstje natuurlijk aanvullen met je eigen favorieten en je kruidenverzameling steeds uitbreiden. Probeer, experimenteer en vooral: proef!
1. Zwarte peperbolletjes zijn een fantastische smaakmaker voor bijna alle gerechten: zwarte peper 'uit de molen'. Onmisbaar in marinades en onderdeel van allerlei Aziatische en Noord-Afrikaanse kruidenmengsels.
2. Gerookt paprikapoeder of pimentón: voor Spaanse gerechten zoals paella en allerlei tapas, maar ook voor gebakken vis, schaal- en schelpdieren, eiergerechten, worstjes, kip, bonenschotels, geroosterde aardappelen en andere groenten.
3. Nootmuskaat: lekker over gekookte of gestoomde groenten zoals sperzieboontjes en spruitjes, door aardappelpuree en kaas- of bechamelsaus, in nagerechten en chutneys.
4. Rozemarijn geeft lams- en varkensvlees, kip, tomatensaus, geroosterde aardappelen en andere groenten, peulvruchten en stoofschotels een authentiek mediterrane smaak en geur.
5. Tijm: nog een mediterrane topper, te gebruiken in allerlei Franse gerechten, bij gebakken paddenstoelen, geroosterde aardappels en groenten, bij stevige witvis, in soep en (tomaten)sauzen, in marinades voor vlees, kip en wild, bij varkens-, lamsvlees en konijn.
6. Laurierblaadjes: deze blaadjes gebruik je in allerlei Franse en Italiaanse gerechten, bij gepocheerde vis, in marinades voor vlees en wild, in een 'bouquet garni' in stoofschotels, in sauzen, soep en bouillon, bij zuurkool en geroosterde aardappels en groenten.
7. Kerriepoeder: deze pittige, Oosterse specerijenmix van o.a. koriander, komijn, cayennepeper en gember dankt zijn diepgele kleur aan de kurkuma.
8. Ras el hanout: deze Noord-Afrikaanse specerijenmix bestaat o.a. uit zwarte peper, kaneel, kruidnagel, gember en komijn.
9. Speculaaskruiden: dit geurige mengsel van o.a. kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, koriander en kardemom gebruik je natuurlijk voor het bakken van de lekkerste speculaasjes, maar probeer speculaaskruiden ook eens in desserts (zelfgemaakt ijs!) en gebak.
10. Ook onmisbaar in de keuken: peterselie en basilicum. Peterselie is heerlijk in bouillon, soepen, sauzen en kruidenboter, bij vis, schaal- en schelpdieren, in eiergerechten en stoofschotels en fijngeknipt over groenten en aardappelen. Basilicum is perfect te gebruiken in allerlei Italiaanse gerechten, in tomatensaus en -soep en natuurlijk als basis voor pesto.