Waarom smaakt supermarktmelk anders?

Jari Timmermans
2025-08-03 03:19:14
Count answers
: 0
Bij supermarktmelk wordt melk van verschillende melkveehouderijen in de fabriek bij elkaar gegoten en zo bewerkt dat er een zelfde samenstelling ontstaat. Terwijl rauwe melk, rechtstreeks van de koe, altijd anders smaakt. De smaak van de melk hangt af van de grond waarop de koeien grazen en welk voer ze krijgen. Melk van grasgevoerde jerseykoeien en de Maas-Rijn-IJsselkoe is hoog in vet en eiwit en smaakt totaal anders dan melk van een met maïs bijgevoerde holstein frysian, de bekende zwart-witte melkkoe. Bovendien smaakt melk in de lente anders dan in de winter en is ochtendmelk anders dan avondmelk. Ook de verwerking van melk is anders. In de fabriek wordt het uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gezet tot magere, halfvolle en volle melk. Er gaan stoffen uit voor de farmaceutische industrie die er medicijnen van maken. Melk wordt gehomogeniseerd (vetbolletjes krijgen allemaal dezelfde grootte) en gepasteuriseerd.
Lees ook
- Is het beter om lokale melk te kopen?
- Waarom smaakt lokale melk beter?
- Welke melksoort is het gezondst?
- Wat is de betekenis van lokale melk?
- Is rauwe melk beter dan supermarktmelk?
- Welke melk is het beste voor het milieu?
- Waarom is rauwe melk beter?
- Wat voor melk is het beste?
- Welke melkproducten moet ik vermijden?