Waar komt de chutney oorspronkelijk vandaan?

Pim Veenstra
2025-07-29 03:26:51
Count answers
: 3
De oorsprong van het woord chutney ligt in het Hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn. Omstreeks 1600 werden chutneys voor het eerst naar Europese landen zoals Engeland en Frankrijk verscheept. Het waren luxeproducten. In de 19de eeuw kwamen industrieel bereide chutneymerken beschikbaar, speciaal aangepast aan de westerse smaak. Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken die ook in de Surinaamse keuken voorkomt.

Lieke die Pelser
2025-07-29 03:25:22
Count answers
: 0
De oorsprong van het woord ligt in het Hindi.
Het is een smaakmaker die dan ook veel wordt gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken.

Sofia de Ruiter
2025-07-29 02:43:18
Count answers
: 4
Chutney vindt zijn oorsprong in India en komt van het woord chatni.
De Engelsen hebben in de koloniale periode de chutney naar Europa gebracht, waarvan de mangochutney wel de meest klassieke is geworden.

Max Hexspoor
2025-07-29 00:01:38
Count answers
: 2
Niet verwonderlijk, gezien het feit dat het zijn oorsprong vindt in India, de thuisbasis van levendige kleuren, intense smaken en aromatische kruiden. Passend genoeg is "chutney" afgeleid van "chaatna", wat in het Hindi "likken" betekent.