Stap 1. Kies een sterke drank
Voor het maken van een likeur is natuurlijk alcohol nodig.
De eerste stap die je daarom neemt, is het kiezen van een fles sterke drank.
Wanneer je nog nooit eerder zelf een likeur hebt gemaakt, raden we je aan om een kleurloze en neutrale drank te nemen, zoals rum, vodka of brandewijn.
Giet de drank in een fles met een dikke hals.
Schenk de fles halfvol.
Stap 2. Voeg de ingrediënten toe
Nu je een sterke drank hebt gekozen, ga je naar wens ingrediënten toevoegen.
Dit kunnen bijvoorbeeld fruit, noten, bloem, specerijen en kruiden zijn.
Wat jij maar wilt en je lekker lijkt.
Maak het fruit schoon en snij het in kleine stukjes, dit versnelt het extractieproces.
Hak noten en zaden ook in stukjes.
Nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, moet je de drank enige tijd laten staan.
Het is belangrijk om het mengsel dagelijks te schudden.
Stap 3. Zeef de vloeistof
Als alle ingrediënten goed in de vloeistof getrokken zijn, kun je de likeur zeven en in een schoongemaakte fles schenken.
Laat de vloeistof nog enkele maanden staan, zodat de vaste stoffen naar de bodem zinken.
Stap 4. Suikersiroop toevoegen
De allerlaatste stap is het toevoegen van suikersiroop.
Dit kun je maken door 500 gram suiker te koken met water op een laag vuur.
Eventueel kun je nog een scheutje citroensap toevoegen, om te voorkomen dat de siroop kristalliseert tijdens het bewaren.
Laat het 20 minuten koken en vervolgens afkoelen.
Voeg het toe aan je vloeistof en je likeur is klaar om gedronken te worden.